Bilanțurile oficiale ale deceselor cauzate de COVID au fost și continuă să fie inexacte, scrie The Economist, care arată că, în multe țări, numărul morților din cauza coronavirusului s-ar putea să fie mult mai mare decât comunică autoritățile.
Acest lucru se întâmplă din mai multe cauze:
- lipsa transparenței autorităților;
- raportarea incorectă a deceselor înregistrate;
- testarea insuficientă.
Toate acestea fac ca multe cazuri de COVID-19 să fie înregistrate la alte boli, iar pe cale de consecință, pacienți decedați din cauza noului coronavirus să aibă altceva trecut la cauza morții.
Cum au fost făcute calculele
Calculul numărului real de morți de COVID-19 de la nivel mondial făcut de The Economist s-a bazat pe noțiunea de „decese în exces”.
„Decesele în exces” este o sintagmă folosită în epidemiologie și în sănătate publică și reprezintă diferența dintre decesele înregistrate în pandemie și decesele preconizate în anii normali, non-pandemici.
Acest model de măsurare este utilizat de cercetători și pentru a calcula numărul de pierderi de vieți omenești în urma unor evenimente precum războaiele. Ei compară numărul persoanelor care au decedat cu datele despre numărul mediu de decese într-un an obșinuit.
The Economist a făcut estimarea folosind o combinație între datele despre decesele în exces, acolo unde sunt disponibile, și un model statistic, unde acest număr nu se cunoaște.
Modelarea ține cont de 121 indicatori din peste 200 de țări și teritorii. Jurnaliștii au creat un model de inteligență artificială care a prelucrat toate aceste date și a găsit relații între indicatori și excesul de decese în locurile în care acestea erau disponibile.
Când COVID-19 a lovit pentru prima dată nordul Italiei, The Economist a observat că, în martie 2020, de exemplu, au fost 1.140 de decese atribuite virusului în provincia Bergamo, dar creșterea totală a deceselor în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent a fost de 2.420. Fenomene similare au fost observate și în SUA, Marea Britanie, Spania și alte țări.
„Estimările noastre, la momentul redactării acestui articol, sunt că, cel mai probabil, număr de decese la nivel mondial este de 17.100.000, cu un interval de probabilitate cuprins între 10.300.000 și 19.500.000”, scriu cei de la The Economist.
În timp ce bilanțul global de decese COVID a depășit oficial 5 milioane la 1 noiembrie 2021, cea mai probabilă dată pentru care decesele cauzate de pandemie au trecut de 5 milioane în mod real este, potrivit publicației, prima săptămână a lunii decembrie 2020.
Posbil număr dublu de decese în Europa. În Africa, de 10 ori mai multe
Decesele Covid, pe fiecare continent în parte, potrivit The Economist, până la 5 noiembrie:
Asia
- Număr total estimat de decese: 9.620.000
- Număr de decese Covid raportate: 1.183.429
Africa
- Număr total estimat de decese: 2.020.00
- Număr de decese Covid raportate: 219.201
Europa
- Număr total estimat de decese: 2.250.000
- Număr de decese Covid raportate: 1.325.321
America Centrală
- Număr total estimat de decese: 2.210.000
- Număr de decese Covid raportate: 1.524.308
America de Nord
- Număr total estimat de decese: 949.000
- Număr de decese Covid raportate: 783.211
Oceania
- Număr total estimat de decese: 2.917
- Număr de decese Covid raportate: 2.110
În ceea ce privește decesele zilnice, situația arată astfel:
- Total estimat: 27.200
- Raportate: 7.075
La nivel de continent, cele mai mari decalaje în numărul de decese pentru fiecare zi sunt în Asia (1.523/ 4.700), Africa (173/ 3.790) și Europa (3407/ 5.500).
Cifre subraportare sunt înregistrate, în special, în țările mai sărace.
În Bulgaria, decesele cauzate de pandemie sunt, probabil, de aproape două ori mai multe decât numărul oficial, notează The Economist. În Rusia, statisticile oficiale par să subestimeze de trei ori și jumătate numărul real de decese Covid, iar în India, numărul deceselor oficiale ar trebuie înmuțit cu 10.
Acest fenomen, concluzionează publicația britanică, înseamnă că impactul pandemiei este subestimat în țările cu cele mai puține resurse pentru a combate infecția.
Estimările modelului nostru au un grad de incertitudine, uneori enormă, mai ales în locurile cu puține date disponibile. Dar interesul public este corect și justificat, când datele sunt imperfecte.
The Economist:
Foto: EPA