După săptămâni în care premierul Marcel Ciolacu și alți membri ai cabinetului său au vorbit despre posibilitatea ca România să piardă procesul cu Gabriel Resources și să plătească despăgubiri, anunțul făcut de BRK, singura firmă de brokeraj listată la Bursa de Valori București, a declanșat un interes crescut la cumpărare. Astfel, cotația BRK la bursă a crescut cu peste 14% la finalul săptămânii trecute.

Apoi luni, când se cunoștea deja verdictul favorabil României al Curţii de Arbitraj Internaţionale, în deschiderea sesiunii de tranzacționare de la BVB prețul titlurilor BRK Financial Group au suferit o corecție de 14,75%. 

Asftel, BRK este cea mai cunoscută societate românească afectată de tranzacțiile cu acțiuni Gabriel Resources. Reamintim că acțiunile Gabriel Resources s-au devalorizat, luni 12 martie, cu 95% după anunțul pierderii procesului cu statul român. Pe cale de consecință, acționarii de la BRK au fost și ei afectați de prăbușirea prețului la pachetul de 1,26 de milioane de acțiuni pe care îl deținea compania listată la Bursa de Valori București.

Ce spun reprezentanții BRK despre situație

Directorul general al BRK Monica Ivan a precizat pentru Libertatea cum vor fi afectați societatea și acționarii ei de situația companiei Gabriel Resources.

Monica Ivan, directorul general al BRK | Foto: financialintelligence.ro

„Financiar vom înregistra o pierdere potențială echivalentă cu cantitatea de acțiuni deținute – 1.266.350 înmulțită cu prețul de achiziție adică 0,39 CAD, deci în total maxim 494.000 de dolari canadieni, adică 1,64 de milioane lei. Aceasta sumă reprezintă 2,8% din valoarea capitalurilor proprii ale BRK, conform ultimelor raportări financiare publicate de noi, în data de 28 februarie 2024”, a declarat Monica Ivan.

Ea a precizat că decizia de a anunța public deținerea acestui pachet de acțiuni la Gabriel Resources a fost luată ca urmare a „intrării în pragul de semnificație care impune un astfel de anunț”.

„Intrarea în zona pragului de semnificație am evaluat-o după raportul curent al Gabriel Resources din data de 7 martie, prin care anunța că au fost fost înștiințați de către ICSID că Tribunalul se așteaptă să pronunțe o Hotărâre vineri (n.r. – 8 martie 2024)”, a mai adăugat Monica Ivan. 

Acționarii BRK

În jur de opt mii de acționari au investit la BRK, dar pachete importante de acțiuni sunt deținute de Swiss Capital SA, FIA DCP Investiții, Kanata Invest Corporation SRL, SIF Muntenia SA, Global Consult SRL și persoanele fizice Ileana Herling și Adrian Andrici.

  • SIF Muntenia SA a precizat pentru Libertatea că și-a redus considerabil pachetul de acțiuni de la BRK în ultimele luni. Astfel, dacă în octombrie anul trecut deținea peste 18%, acum SIF Muntenia mai are doar 2,5% din acțiunile BRK.
  • Fondul de Investiții Alternative DCP Investiții, administrat de Atlas Asset Management, deține 9,19% din BRK. Atlas Asset Management este controlat de foștii bancheri Liviu Ștefan Arnăutu și Dragoș Balaci.
  • Kanata Invest Corporation SRL este controlată de Daniel Amlășan și deține 5,18% din BRK. Monica Ivan, actualul director general al BRK a fost, în perioada 2018-2019, director general la Kanata Invest Corporation SRL.
  • Swiss Capital, firmă de brokeraj românească, controlată de Sorin Apostol și Bogdan Juravle ca acționari majoritari, deține 4,69% din BRK.
  • Un alt deținător al unui pachet important de acțiuni la BRK este Adrian Andrici, care are 3,54% din societatea de brokeraj. Andrici este un jucător important la BVB și investitor în mai multe afaceri.
  • La rândul ei, Ileana Herling a ajuns la o cotă de 9,91% după ce anul trecut a cumpărat o parte din acțiunile vândute de SIF Muntenia.

Decizia surpriză de la Curtea de Arbitraj

Deși toată lumea își pierduse speranța, România a câștigat procesul Roșia Montană. Hotărârea a fost luată de Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), de la Washington. 

„Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj”, se arată în comunicatul Guvernului.

Luni, 12 martie, după decizia Curții de Arbitraj, acțiunile companiei Gabriel Resources au scăzut cu 95% . Asta în condițiile în care pe parcursul lunii februarie, când declarațiile oficialilor români indicau posibilitatea pierderii procesului Roșia Montană, acțiunile companiei crescuseră vertiginos de la 0,45 de dolari la 0,87 de dolari canadieni. 

Urmărește-ne pe Google News