„A fost frumos la început, dar îngrozitor pe urmă. Nu vreau să îmi mai amintesc”
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mamureş şi Salvamont Maramureş au fost alertaţi sâmbătă seară, în jurul orei 20.40, că mai multe persoane care făceau rafting pe cursul râului Lăpuş au rămas blocate în zona cunoscută sub denumirea de Cheile Lăpuşului. Bărbatul care a sunat a afirmat că cele 36 de persoane au rămas prinse între stâncile defileului şi nu au mai putut să înainteze cu bărcile din cauza debitului mic al apei. „Intervenţia a fost extrem de dificilă din cauza terenul accidentat şi a stâncilor. Am scos toate bărcile din apă şi am adus oamenii pe mal. Apoi i-am transportat fără incident în zona auto unde erau aşteptaţi de organizatorii rafting-ului” ne-a declarat maior Ioniţă Sârb, adjunctul şefului ISU Maramureş.
Şi-au făcut adăpost în bărci
Cei 36 de turişti sunt angajaţii unei firme IT din municipiul Cluj Napoca, iar sâmbătă au ajuns în judeţul Maramureş la un „teambuilding”. Organizatorul, o altă firmă din Cluj, a avut în programul zilei de sâmbătă şi rafting. „La ora 14 eram pe râu în zona localităţii Vima Mare. Primii doi-trei kilometri au mers bine. Apoi apa era tot mai mică şi era greu să înaintăm. Apoi a venit întunericul şi ploaia. Ne-am făcut un adăpost din bărci şi ne strângeam în braţe ca să ne încălzim. Am continuat să mergem încet-încet. Nu puteam rămâne acolo” ne-a spus unul dintre turişti. „Noi am fost în recunoaştere şi i-am spus organizatorului că o să avem probleme că apa este mică. Nu ne-au ascultat. Primul lucru când s-a lăsat întunericul a fost să îi încurajez pe cei prezenţi. Psihologic au rezistat foarte bine şi cred că nu vor uita niciodată această aventură” ne-a spus Radu Tănase, ghid. „A fost frumos la început, dar îngrozitor pe urmă. Nu vreau să îmi mai amintesc” a spus o turistă.
În jurul orei 2 a nopţii de sâmbătă spre duminică cei 36 de turişti erau la adăpost. Ei au primit imediat câte un ceai fierbinte şi haine uscate. Apoi au fost duşi la hotelul din Dăneşti unde erau cazaţi.