Normele europene au dat peste cap traditiile si obiceiurile de Paste in acest an. Odata cu intrarea in UE au apus vremurile in care mieii erau sacrificati pe caldaram, chiar sub ochii clientilor.

Acum, potrivit legislatiei europene, carnea de miel trebuie sa se vanda in conditii de maxima securitate alimentara, in magazine si hale de carne specializate, autorizate sanitar-veterinar.

Sacrificarea animalelor este permisa doar in abatoare unde exista dotari pentru asemenea proceduri.

Un kilogram de carne costa 13,5 lei

Desi oficial animalele vor incepe sa fie sacrificate cu zece zile inainte de sarbatori, adica de maine, macelarii au scos deja pe tarabe primii miei. ‘E carne romaneasca din Ardeal sau  Dobrogea, spun ei, pentru ca nici un produs de import nu e mai gustos ca al nostru. Constantin Gonavaci (55 de ani) vinde, de ieri, in Hala Obor ‘cea mai frageda si gustoasa carne de miel, adusa de la Sibiu. ‘Ii am de astazi, sunt de cea mai buna calitate, iar pretul e de 13,5 lei pe kilogram. Nici unul nu depaseste 12 kg, ne-a spus barbatul. Virgil Dumitrescu (28 de ani) vinde, tot in Hala Obor, alaturi de tatal sau, miei de Dobrogea, cu 13 lei kilogramul. Barbatul ne-a marturisit ca nu a adus multe animale deocamdata si crede ca, exact inaintea sarbatorilor de Paste, preturile vor salta putin. Oamenii inca nu se inghesuie la cumparat miei, spun macelarii, pentru ca se gandesc ca mai au timp si probabil asteapta ca oferta sa creasca pentru a avea de unde alege.

Comercializarea in locuri nepermise va fi amendata

Cei care nu respecta normele de sacrificare si comercializare a mieilor risca amenzi cuprinse intre 1.500-3.000 lei.

Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, a anuntat ieri ca au fost instalate deja pe toate drumurile nationale filtre de control formate din politisti si inspectori sanitar-veterinari care vor verifica masinile suspecte. De asemenea, secretarul de stat a precizat ca vor fi intensificate controalele in piete.

La nivel national au fost deschise temporar 123 de puncte in care mieii pot fi sacrificati autorizat. In Bucuresti exista doar un singur punct de sacrificare, acesta fiind situat la piata Aparatorii Patriei. l Catalin Ionita

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News