Dacă sâmbătă nu puteai să arunci un ac în curtea Institutului “Matei Balş” din Capitală din cauza miilor de oameni care se înghesuiau, preferând să aştepte chiar şi trei ore pentru a se vaccina, ieri, aici, lucrurile păreau mult mai organizate. Poate şi datorită celor peste 20 de cadre medicale care lucrau în flux continuu.

În două zile, 10.000 de injecţii în Capitală

Şi la Spitalul de Oftalmologie din centrul Bucureştiului oamenii au format o coadă lungă de câteva zeci de metri. Pentru că cele aproximativ 600 de doze care rămăseseră de sâmbătă s-au epuizat până la orele prânzului, managerul spitalului, dr. Monica Pop, a mai cerut încă 500 de la “Matei Balş”.

“Am copil mic şi nu vreau să risc. Am văzut însă şi la televizor că toată lumea se vaccinează, aşa că am venit şi eu cu soţul. Stăm deja de jumătate de oră la coadă”, ne-a spus Mara Prisăcariu, o bucureşteancă de 29 de ani. În total, numai în Capitală, în două zile s-au vaccinat circa 10.000 de persoane.

«Flacăra» a dat o mână de ajutor

Fanii serialului “State de România”, care s-au aflat sâmbătă la Spitalul de Oftalmologie, au avut parte de o surpriză. Aici au dat nas în nas cu actriţa Carmen Tănase (foto), interpreta personajului “Flacăra”, din producţia difuzată de PRO TV. “A vrut să ne dea o mână de ajutor şi s-a oferit să completeze listele cu persoanele vaccinate”, ne-a declarat buna sa prietenă, managerul spitalului, dr. Monica Pop.

«Îmi protejez copilul»

“Pentru că Alessia, fiica mea, are doar patru anişori, ea nu poate face vaccinul. Eu, în schimb, ca părinte responsabil, vreau să îmi protejez copilul, imunizându-mă. La serviciu intru în contact cu multe persoane de la care aş putea să iau virusul A(H1N1) şi nu vreau să pun în pericol nici sănătatea mea, nici a familiei mele”, ne-a spus Florin Icsandru (41 de ani) din Bucureşti. Conform prof. dr. Streinu- Cercel, vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este în curs de testare la copiii sub 16 ani. Cel mai probabil, aceştia vor putea fi imunizaţi începând de luna viitoare.

Şi medicii de familie au Cantgrip

Autorităţile sanitare din toată ţara dau asigurări că, de astăzi, imunizarea anti A(h1n1) cu fiole de Cantgrip se poate face, gratuit, la cabinetele medicilor de familie şi în policlinici. Centre de vaccinare sunt organizate şi la spitale şi în sediile direcţiilor de sănătate publică. În Capitală, vaccinarea va continua în 18 spitale aflate în subordinea Primăriei Bucureşti şi la Institutul “Matei Balş”.


Traian Băsescu a făcut vaccinul vineri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că s-a vaccinat vineri contra gripei noi şi că, înainte, a urmat un tratament imunostimulator. “M-am vaccinat ieri (n.r. – vineri). Eu pentru protecţie, e un mic secret, în fiecare an fac un set de injecţii. Sunt 10 injecţii, Cantastem, ceva de genul acesta, este un vechi vaccin al Institutului Cantacuzino, care imunizează. Din cauza lor a trebuit să las o pauză până să-l fac şi pe acesta, antigripă nouă”, a spus sâmbătă şeful statului.

Produsul menit să îi întărească imunitatea preşedintelui se numeşte Cantastim şi este produs în România de peste 20 de ani. Conform prospectului, el este indicat pentru stimularea capacităţii de apărare a organismului şi este administrat persoanelor cu imunitate scăzută doar sub supraveghere medicală. (Oana Timar)


Noi îţi spunem cum te simţi după vaccin
«M-a durut capul şi am fost ameţită»

În ultimele săptămâni, nu a trecut zi în care să nu mă gândesc că aş putea să mă îmbolnăvesc de noua gripă. Acelaşi gând mi-l împărtăşeau colegii şi prietenii, dar şi cititorii care ne sunau cu zecile la redacţie să ne întrebe dacă injecţia este eficientă. Le-am recomandat tuturor să se imunizeze, dar evitam să le spun de ce eu nu-mi făcusem vaccinul. Îmi era ruşine să recunosc că mai mare decât frica de ser era cea de… ac!

Abia în ceasul al doisprezecelea, vineri, la prânz, am mers să mă vaccinez şi, spre suprinderea mea, injecţia nu m-a durut. Am simţit doar o înţepătură ca de ţânţar şi apoi o usturime când serul îşi făcea loc în organismul meu. De la centrul de vaccinare am plecat direct la redacţie. Pe drum, am început să simt o uşoară amorţeală a mâinii stângi, care mi-a dispărut de la sine în vreo două ore.

Pe la ora 18.00 mi-a apărut şi o durere de cap pe care am tratat-o rapid cu o aspirină. Cum nu am des migrene, cred că acesta a fost un efect secundar al vaccinului. Până seara, în locul unde mi se făcuse injecţia se mai vedea doar un punct roşu care mă durea un pic dacă apăsam. Probleme cu somnul nu am avut, dar m-am ferit să dorm pe mâna “înţepată”.

A doua zi m-am trezit puţin ameţită, simptom care, conform medicilor, poate apărea în urma vaccinului antigripal şi care dispare cu un pic de repaus. “Reţeta” a funcţionat şi la mine şi, după 20 de minute de stat întinsă pe pat, ameţeala a trecut de la sine şi mi-am revenit complet. La 48 de ore de la vaccinare, mă simt perfect! (Oana Timar)

85 de morţi, 6.177 de bolnavi

Ultimul bilanoe al Ministerului Sănătăţii arată că numărul cazurilor de gripă A(H1N1) a ajuns în România la 6.177, iar cel al deceselor, la 85. Numărul victimelor ar putea fi însă mai mare deoarece ieri, în Botoşani, au mai fost confirmate două decese: o gravidă de 28 de ani şi un bărbat de 47 de ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News