Se folosesc serviciile secrete de oameni cu puteri paranormale? Tot mai multe elemente vin să confirme această ipoteză. Despre ruşi se spune că au un departament special format numai din astfel de indivizi, iar în SUA, tocmai a fost reeditat un ghid de magie în care sunt redate trucurile folosite de agenţii CIA în perioada războiului rece. Şi în România puterile paranormale te pot face colaborator al serviciilor secrete. E cazul lui Vasile Rudan (75 de ani), care spune că a fost angajat să dea, pe cale telepatică, de jurnaliştii români răpiţi, pe 28 martie 2005, în Irak, în faţa Universităţii din Bagdad. Deşi cei trei au fost eliberaţi pe 22 mai şi s-au întors nevătămaţi în ţară, Rudan susţine că nu şi-a luat banii promişi pentru munca depusă.
Vasile Rudan are 75 de ani şi în 1962 a început să lucreze în domeniul detecţiei extrasenzoriale, în cadrul Ministerul Apărării. Adică îşi antrena abilitatea nativă de a găsi obiecte şi persoane, fie ele ascunse în subteran ori sub apă. Treaba “paranormalilor”, la acea vreme, era de a percepe, de la distanţă, ce pregăteşte un potenţial inamic, adică făceau un fel de spionaj prin magie. În 1989, ministerul strânsese şi antrenase suficienţi oameni talentaţi în domeniu pentru a putea înfiinţa o unitate militară de paranormali. Însă a venit Revoluţia, iar planurile extrasenzoriale ale armatei au căzut. Specialiştii români s-au împrăştiat prin lume.
Vasile Rudan s-a orientat însă către piaţa liberă din România, iar în 2005 susţine că a fost contactat pentru a da o mână de ajutor în cazul jurnaliştilor răpiţi în Irak: Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian şi Sorin Mişcoci.
«Când m-am dus să cer banii, mi s-a spus că-i primisem deja»
“La o săptămână de la răpire am fost contactat de un general din cadrul celulei de criză. Mi se cerea să-i găsesc telepatic, să-i localizez cu precizie şi să-i monitorizez pe jurnalişti, dar şi pe Mohammad Munaf, cel care s-a dovedit a fi mână în mână cu răpitorii. Mi s-a promis, în schimb, o sumă de bani, nu mare, dar nici foarte mică. Să zicem, câteva salarii medii pe economie, la vremea respectivă. Am făcut înţelegerea şi am solicitat hărţi de stat major, adică militare, ale zonei respective. Am cerut să fiu lăsat să lucrez acasă. Am primit două hărţi NATO, care aveau cam şase metri pătraţi fiecare. Mi-au cerut rapoarte zilnice. După trei zile, i-am reperat pe jurnalişti şi mi-am dat seama că ceva nu e în regulă. Nivelul lor de stres nu era cel al unor condamnaţi la moarte. Mai puţin al lui Ohanesian, care părea speriat cu adevărat. Am scris totul în rapoartele mele. Inclusiv faptul că filmările cu cei răpiţi, apărute ulterior, erau retuşate grosolan. După un timp, ofiţerul care făcea legătura între mine şi celula de criză mi-a spus că trebuie să merg în Orientul Mijlociu. Un avion militar urma să mă ducă în Siria, de unde trebuia să fiu preluat de trei servicii secrete străine şi dus în Irak. Tocmai îl reperasem pe Munaf, la o moschee de lângă fluviul Tigru. Însă la 48 de ore de la anunţarea plecării, planul a fost contramandat. În total, monitorizarea mea a durat şase săptămâni. Pe 22 mai 2005 ostaticii au fost eliberaţi. După un timp, m-am dus să văd ce se întâmplă cu banii pe care trebuia să-i primesc, conform înţelegerii. Mi s-a spus că îi primisem deja. Am început să râd şi am plecat. Luasem ţeapă de la serviciile secrete”, ne-a povestit Vasile Rudan întreaga întâmplare.
La ce sunt folosiţi oamenii care au astfel de puteri?
Pe 28 martie 2005, trei jurnalişti români au fost luaţi ostatici la Bagdad de teroriştii irakieni. După aproape două luni Sorin Mişcoci, Marie-Jeanne Ion şi Ovidiu Ohanesian au fost eliberaţi în urma negocierilor dintre statul român şi terorişti. Fotografia surprinde momentul revenirii pe Otopeni a lui Sorin şi a lui Marie-Jeanne
La ce e bun un expert în detecţie extrasenzorială? De exemplu, Vasile Rudan a făcut parte din echipa angajată de Ministerul Lucrărilor Publice şi Ministerul Culturii pentru a realiza harta siturilor arheologice subterane, necunoscute, de la Sarmizegetusa Regia. Pe plan economic, în cazul licitaţiilor internaţionale pentru prospectarea şi extragerea zăcămintelor petrolifere, marile societăţi de profil nu au voie să verifice în prealabil dacă parcelele pentru care licitează au sau nu petrol, şi atunci trimit în zonă persoane cu abilităţi extrasenzoriale, ca să găsească zăcământul. În domeniul antrenamentului în paranormal s-a ajuns până la “ucigaşii psi”, adică oameni care pot provoca infarctul de la distanţă prin puterea minţii. Literatura de specialitate o aminteşte pe kaghebista Nina Kalughina, care, după ce a exersat pe broaşte, a început să aplice loviturile pe inimile deţinuţilor ruşi de drept comun.