Insula Bermuda, situata in Oceanul Atlantic, este cunoscuta in special pentru povestile cu disparitii misterioase de nave si avioane. In urma cu doua saptamani, 50 din cei 60.000 de locuitori ai insulei “au descins” la Cluj pentru a ajuta patru familii nevoiase. “Voluntarii bermudezi au construit in doar doua saptamani 4 case pentru tot atatea familii”, ne-a declarat Ionut Raita, director executiv al “Habitat pentru umanitate”, asociatia care i-a adus in Romania pe cei 50 de bermudezi.
Inca o data o asociatie non-profit da clasa autoritatilor. In numai doua saptamani 50 de voluntari au inaltat patru case la Cluj, pentru tot atatea persoane. Nu e vorba de orice fel de voluntari totusi, ci de 50 de persoane, cu varste cuprinse intre 12 si 83 de ani, venite de la zeci de mii de kilometri. Mai exact din insula Bermuda, situata in Oceanul Atlantic, langa SUA. “Poate parea ciudat ca 50 de bermudezi sa ajute la constructia unor case pentru nevoiasi din Cluj. Ei s-au oferit voluntari si s-au inscris in programul de ajutorare al asociatiei noastre, foarte cunoscuta in toata lumea si care are sedii in zeci de tari”, ne-a explicat Ionut Raita, director executiv al Habitat pentru umanitate, filiala din Romania.
Astfel, cum au pasit pe pamant romanesc, bermudezii nu au stat o clipa. S-au cazat la un hotel din Cluj si au inceput lucrul. “Dimineata se trezeau la 8.00, luau micul-dejun si dupa o jumatate de ora ajungeau pe santier. Aici se organizau pe echipe, isi trasau sarcinile in functie de ce era fiecare in stare sa faca si incepeau treaba”, ne-a spus Ionut Raita.
O prezenta cu adevarat senzationala in grupul bermudezilor a reprezentat-o Deirde Chapin, de 83 de ani. “E o batrana atipica. Fata de femile de varsta ei, care isi traiesc batranetea cat mai simplu, ea este un membru activ al grupului. In Romania ea a facut cumparaturile pentru grup si a pregatit masa de pranz, dar anul trecut, cand am fost in Botswana, a ajutat la constructia propriu-zisa a caselor”, ne-a explicat David Thompson, coordonatorul grupului. Dupa doua saptamani, timp in care au inaltat patru case, din materiale usoare, bermudezii au plecat spre Budapesta, pentru un program asemanator.
Asociatia internationala “Habitat pentru umanitate” a fost fondata in 1976 cu scopul de a construi sau renova case decente pentru persoanele aflate in dificultate. Pana in prezent, in toata lumea, Habitat a construit 200.000 de locuinte.
36 de familii au acum case noi
In Romania asociatia a terminat 450 de case, din care 250 pentru sinistratii ramasi pe drumuri dupa inundatii. In Cluj au fost construite 36 de case. Pentru a beneficia de locuinte persoanele cu probleme trebuie sa se inscrie in programul asociatiei, www.habitatcluj.ro, si sa intruneasca o serie de criterii. Casele realizate de Habitat au la parter un living si bucatarie, iar la etaj doua dormitoare si baie. Valoarea unei astfel de locuinte este de 18.000 de dolari. “Cei care intra in posesia casei vor plati pentru casa un fel de rata, foarte mica, pe termen lung, insa nu vor fi incarcati cu dobanda si nu au voie sa vanda imobilul. Este o solutie buna pentru o familie saraca, daca tinem cont ca pretul unei garsoniere din Cluj pleaca de la 30.000 de euro”, ne-a spus Ionut Raita.