Povestea ce urmează este povestea unei tinere de 18 ani, să îi spunem Hauwa, care deși aderase la gruparea Boko Haram a refuzat să se arunce în aer pentru scopurile grupării, după cum relatează bbc.com.
Cum se intră și cum se iese din Boko Haram
„Eram tânără și cu probleme. Am crezut că ei mă pot ajuta”, își începe povestea Hauwa. Din fericire, dacă se poate spune așa, ea nu face parte din sutele de tinere luate drept sclave de către gruparea care terorizează Nigeria.
„Am trăit un an printre ei. Am avut un soț. Găteam pentru el de trei ori pe zi când era acasă (n.r. acasă însemna niște cosntrucții improvizate din lemn, pământ și alte resturi vegetale). Bărbații furau carne ca să avem ce să mâncăm. După ce soțul meu m-a părăsit, m-am recăsătorit cu alt membru Boko Haram. Acesta a dat bir cu fugiții, renunțând la viața aceea, apoi am refuzat să mă căsătoresc a treia oară. Pentru că nu am acceptat un nou mariaj, șefii Boko Haram mi-au spus că trebuie să dau ceva în schimb grupării. Mi-au cerut să merg în tabăra de refugiați de la Dikwa, și să mă arunc în aer într-un atentat sinucigaș. N-am putut face asta, la Dikwa era și mama mea, printre cei 50.000 de oameni strămutați de la locurile lor de baștină”.
Prea târziu pentru 58 de suflete, la timp pentru ea
Alte două fete fuseseră convinse să ducă la capăt planul terorist. Hauwa aflase care era ținta exactă și știa că este foarte aproape de locul în care era tabăra Boko Haram în care trăia de un an. „Am fugit în dimineața în care urma să aibă loc atentatul. Am vrut să merg la refugiați și să-i alertez. Am ajuns prea târziu”.
În atentatul în care două membre Boko Haram s-au aruncat în aer în mijlocul nevinovaților, 58 de suflete s-au dus la cer.
„Erau cozi de sute de oameni care mergeau să primească apă și hrană. Printre noi era această fată cu păr lung. Purta un văl roșu”, își amintește o supraviețuitoare atacul sinucigaș. „La un moment dat, s-a ghemuit la pământ și a început să strige că o doare stomacul. Lumea s-a strîns în jurul ei să o ajute. Atunci s-a aruncat în aer”, mai spune Falmata Mohamed.
De la Paradis la educație
Celor două sinucigașe li se promisese, la fel ca și Hauwei, că vor ajunge în Paradis. „Știam că o să mor, de aceea am refuzat”, spune Hauwa. Celelalte două fete s-au aruncat în aer, dar probabil n-au ajuns prea aproape de Paradis. Cel puțin nu în cel pe care îl credem noi.
Acum, Hauwa vrea o viață nouă: „Vreau să primesc o educație, să merg la școală”. Pare să uite că zona e controlată prin teroare de Boko Haram. Să uite că din regiunea în care se află, Boko Haram a răpit 200 de eleve din Chibok, în aprilie 2014. Majoritatea sunt date dispărute și acum.
Ce înseamnă Boko Haram
- Boko Haram se traduce din dialectul Hausa în „educația occidentală este interzisă”, acesta fiind principalul obiectiv al grupării fondate în 2002
- din 2009, gruparea a lansat operațiuni militare
- mii de oameni uciși, majoritatea în nord-estul Nigeriei, sute de oameni răpiți, printre care cel puțin 200 de eleve minore
- a avut sub ocupație o zonă extinsă în nord-estul Nigeriei, zonă pe care a declarat-o Califat
- în 2016, forțele locale au început o contra-ofenisvă care dă roade, gruparea fiind forțată să își restrângă teritoriile ocupate
- Boko Haram se declară Provincia vest-africană a Statului Islamic, afișând de multe ori steaguri cu însemnele ISIS.
Indiferent de nume, terorismul are aceeași față. Neagră, sângerie, murdară. Bruxelles sau Dikwa, oamenii uciși în atentate sunt la fel de nevinovați.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!