UPDATE ora 22.30: Donald Trump nu i-a cerut vreodată „loialitate” lui James Comey, a declarat, joi, avocatul personal al preşedintelui SUA, la finalul audierii fostului director al FBI în faţa Congresului, transmite AFP.

„În final, Comey a confirmat public ceea ce i-a spus preşedintelui în privat: preşedintele nu a făcut obiectul unei anchete în cadrul investigaţiei asupra unei posibile interferenţe ruse (în alegerile din 2016)”, a spus Marc Kasowitz, într-o conferinţă de presă.

„Atât pe fond, cât şi pe formă, preşedintele nu i-a spus vreodată domnului Comey: ‘Am nevoie de loialitate, mă aştept la loialitate, a afirmat avocatul, reluând cuvintele acestuia din urmă.

Marc Kasowitz a adăugat că Donald Trump nu i-a cerut sau sugerat lui James Comey să pună capăt unei investigaţii împotriva cuiva.

UPDATE ora 21.20: Preşedintele Donald Trump nu este un mincinos, a reacţionat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, după ce la o conferinţă de presă a fost întrebată despre afirmaţia fostului director al FBI, James Comey, care l-a acuzat pe Trump că a minţit, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Pot afirma cu certitudine că preşedintele nu este un mincinos şi chiar mă simt jignită de această întrebare”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Donald Trump încă nu a răspuns acuzaţiilor lui Comey. Cu toate acestea, președintele SUA a evocat acest subiect într-o intervenţie la un eveniment politic în faţa susţinătorilor săi, care s-a desfăşurat în timp ce fostul director al FBI era audiat în faţa comitetului senatorial.

„Vom lupta şi vom câştiga (…) Am un obiectiv: voi lupta pentru americani şi pentru America întâi (…) Ştim să luptăm mai bine şi nu vom abandona niciodată, niciodată”, a spus liderul de la Casa Albă.

UPDATE ora 20.00: James Comey a declarat că sarcina de a afla dacă Trump a obstrucţionat justiţia în scandalul privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie 2016 îi revine consilierului special numit în acest sens (Robert Mueller, n.r.), transmit agenţiile internaţionale de presă.

„Nu am căderea de a spune dacă acea conversaţie cu preşedintele a fost un efort de a obstrucţiona” justiţia, a afirmat Comey, citat de DPA, AFP şi Reuters.

El a calificat drept „extrem de deranjante” cererile lui Donald Trump, adăugând că acesta nu i-a solicitat să oprească ancheta cu privire la Rusia.

James Comey a acuzat administraţia Trump că i-a „defăimat” atât pe el personal, cât şi FBI ca instituţie. „FBI este onest. FBI este puternic şi FBI este şi va fi independent”, a spus el.

Referindu-se la o postare pe Twitter în care Donald Trump sugera că are înregistrări ale discuţiilor sale cu James Comey, acesta din urmă a spus în faţa Comisiei Senatului SUA că şi-ar dori ca astfel de înregistrări să existe.

„Am văzut postale sale. Dumnezeule! Sper să existe benzi”, a exclamat fostul director al FBI.

UPDATE ora 19.02: În timpul audierii, Comey a declarat că a interpretat afirmația prin care Trump își exprima speranța privind abandonarea anchetei care îl privea pe Michael Flynn drept o instrucțiune. Senatorul republican James Risch din Idaho l-a întrebat pe Comey dacă ştie vreo persoană acuzată de obstrucţionarea justiţiei pentru că şi-a exprimat speranţa faţă de un anumit rezultat, iar fostul șef al FBI a răspuns că „nu”.

Comey le-a spus senatorilor că în timpul cinei private pe care a avut-o cu președintele s-a gândit că acesta urmărește să obțină ceva în schimbul păstrării sale în fruntea FBI. În cadrul unei întâlnirii, Trump l-a întrebat dacă el este obiectul vreunei anchete, iar Comey i-a răspuns că nu era, la acea vreme.

UPDATE ora 17.40: James Comey a declarat joi în faţa membrilor Comisiei că preşedintele are dreptul să concedieze directorul FBI în orice moment, dar l-a acuzat pe președinte de ”minciuni, pur şi simplu minciuni”.

De asemenea fostul șef al FBI a spus că nu este nicio îndoială că  guvernul rus se află în spatele intruziunilor  în alegerile de anul trecut.

Preşedintele Comitetului pentru Informaţii din Senatul american, republicanul Richard Burr, a declarat, la începutul audierii, că americanii trebui să afle versiunile fiecăruia dintre aceştia din urmă despre controversata chestiune ce priveşte investigarea posibilei imixtiuni a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, transmite Reuters.

„Poporul american trebuie să audă versiunea dumneavoastră, la fel cum trebui să o audă şi pe cea a preşedintelui”, a spus Burr, adresându-se lui Comey.


James Comey urmează să vorbească și despre conversaţiile sale private cu Donald Trump, în care şeful statului i-ar fi cerut să oprească ancheta cu privire la fostul său consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn.

Comey urmează să fie audiat mai întâi într-o şedinţă publică, iar după aceea, într-o şedinţă cu uşile închise, a anunţat Comisia.

Demiterea lui James Comey de către Donald Trump, a provocat un șoc pe plan politic în SUA. Ulterior, The New York Times, CNN şi alte publicaţii au făcut dezvăluiri despre confruntări tensionate dintre James Comey și Donald Trump. Mai precis, președintele american l-a îndemnat pe acesta să renunţe la ancheta în curs la acea vreme care-l viza pe consilierul Flynn.

Cu o zi înainte de audiere, fostul director FBI a confirmat, într-o declarație scrisă către Congres, că Donald Trump i-a cerut să renunțe la ancheta ce îl viza pe fostul consilier al Casei Albe, Michael Flynn. James Comey urmează să fie audiat, în fața Senatului, privind acuzațiile apărute în presă după ce a fost demis de liderul de la Casa Albă.

James Comey a povestit o întâlnire privată, care a avut loc pe 14 februarie, în Biroul OVal. Fostul director al FBI a scris că Trump i-a vorbit despre ancheta cu privire la Michael Flynn şi i-a spus ”sper că veţi putea să găsiţi o modalitate de abandonare a acesteia, de a-l lăsa în pace pe Flynn. Este un om bun”.

Potrivit lui Comey, această cerere se referea la investigaţia referitoare la ”false declaraţii ale domnului Flynn cu privire la conversaţiile sale cu ambasadorul rus, în decembrie”, nu la ancheta mai largă cu privire la o eventuală complicitate între Rusia şi echipa de campanie a republicanului.

Statele Unite s-au pregătit pentru audiere cu Cocktailuri „impeachmint”, „covfefe” și votcă rusească

Audierea lui James Comey este un eveniment foarte important și este urmărită de milioane de americani. Pentru a veni în întâmpinarea acestora. proprietari de baruri din SUA s-au pregătit ca pentru meciurile de fotbal.

Înbtrucât în Statele Unite audierea are loc dimineața, localurile le oferă clienților care o vor urmări la plasmele amplasate în baruri, la micul dejun preparate speciale pentru această ocazie, cum ar fi cocktailul denumit „impeachmint” (aluzie la impeachment – procedura ce se poate încheia cu demiterea președintelui), un altul „covfefe” (cuvântul misterios dintr-o postare a lui Trump pe Twitter) și shoturi de votcă rusească la prețul de 5 dolari, scrie agenția Reuters

„Veniți la noi pentru o bere matinală și pentru o dezbatere amicală cu patronii” — este o postare apărută pe contul de Facebook al unui bar din Houston. Aceștia oferă în meniu pentru evenimentul numit „Super Bowl of Washington”, cocktailul „impeachmint”.

O tavernă din Washington propune un mic dejun „FBI” special, adică un toast franțuzesc, bacon și înghețată, în timp ce un pub tot din capitala americană promite un rând de băutură la fiecare postare pe care o va scrie Trump pe Twitter pe parcursul audierii lui Comey.

Pe cealaltă coastă a SUA, la San Francisco, unele baruri se vor deschide încă de la ora șase dimineața. „Este important pentru noi să fim informați”, spune un barman.

 
 

Urmărește-ne pe Google News