„Premierul Viorica Dăncilă a depus un punct de vedere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind declaraţiile în care îi numeşte ‘autişti‘ pe cei care ‘dezinformează UE’ „, a mai spus el.
Asociația „Autism România” a transmis o scrisoare de protest, după declarația premierului Dăncilă.
Revenind la audierea de la CNCD, dar mai ales la amânarea acesteia… am constatat că există o problemă.
În această perioadă, premierul Viorica Dăncilă se află la Bruxelles, în prima sa vizită externă, de la preluarea mandatului, unde se va întâlni cu președintele Comisiei Europene și cel al Consiliului European, dar și cu Corina Crețu.
Ei bine, pe 27 februarie, noua dată la care va fi audiată la CNCD, va fi tot plecată din țară. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va efectua, exact pe 27 februarie, o deplasare oficială la Chişinău, unde va avea convorbiri cu omologul său moldovean, Petru Filip, privind întărirea cooperării celor două Guverne.
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, a declarat, pentru Libertatea, că marți, 20 februarie, când trebuia să fie luată în analiză această cauză, discuțiile au fost amânate la cererea lui Mihai Gâdea.
Acesta a fost citat pentru a da declarații întrucât a fost moderatorul emisiunii în care premierul Viorica Dăncilă a făcut declarațiile care acum sunt analizate de CNCD și acesta atunci nu a intervenit pentru a atenționa invitata să nu mai facă afirmații care ar putea fi discriminatorii.
Mihai Gâdea a cerut un alt termen, pentru a putea să își pregătească un punct de vedere în acest caz, astfel că analiza cauzei a fost amânată cu o săptămână, până în 27 februarie, termen la care vor fi citați din nou premierul Viorica Dăncilă și Mihai Gâdea, a precizat Csaba Ferenc Asztalos.
El a adăugat că premierul a trimis deja un punct de vedere scris și, la termenul din 27 februarie, poate să vină să dea o declarație legată de afirmațiile în care îi numeşte ”autişti” pe cei care ”dezinformează UE”.
Csaba Ferenc Asztalos a precizat că dacă premierul nu va veni în 27 februarie la CNCD, va fi luat în considerare punctul de vedere scris transmis Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
CNCD s-a autosesizat, la finalul săptămânii trecute, cu privire la afirmaţiile premierului Viorica Dăncilă într-o emisiune televizată, când aceasta i-a numit „autişti” pe cei care ar „dezinforma” reprezentanţii Uniunii Europene cu privire la situaţia din România și urma să fie audiată marți, 20 februarie însă Dăncilă nici măcar nu confirmase prezenţa la audierea CNCD.
„Nu am primit încă o invitaţie de la CNCD, nu ştiu dacă voi merge, aş vrea să merg. După cum ştiţi, mi-am cerut scuze public, nu am vrut să fac nicio referire la acest aspect, ba mai mult, vineri voi avea o întâlnire cu asociaţiile de părinţi, cu ONG-urile din domeniu, pentru a căuta soluţii pentru aceşti copii, şi nu numai, pentru cei care au această problemă, dar şi pentru alte domenii, cei cu sindrom Down, cu boli rare. Vom încerca să ajutăm, ţinând cont că eu chiar şi atunci când am fost europarlamentar am căutat să ajut copiii sau oamenii care au probleme. (…) Deci nu a vrut să fie nicio referire, nu îmi stă în caracter să fac astfel de lucruri, dar pentru că acest lucru s-a întâmplat, chiar vreau să am o întâlnire, să văd problemele”, declara luni, 19 februarie, Viorica Dăncilă.
- REPORTAJ/ Autismul, ”balaurul” cu care o mamă se luptă cu tărie pentru fiul ei, dar şi pentru alţi copii: „Am dărâmat multe bariere”
- Neurolog pediatru, despre autismul virtual, noua afecțiune pe care o dezvoltă copiii dependenți de calculator, tabletă și telefon
- VIDEO VIRAL | Vocea uimitoare a unui copil cu autism se aude acum în toată lumea. A șocat audienţa cântând în mijlocul unui magazin
- Opt români au traversat Atlanticul pentru copiii cu autism
- VIDEO | Cum arată camera senzorială pentru copiii cu autism și ADHD. E întunecoasă, are perdea de lumini și oglinzi care nu se sparg
- Copilul tău e diferit de ceilalți? Poate suferi de autism. Cum îl poți diagnostica din timp
- Manuela Hărăbor, mesaj emoționant despre fiul ei bolnav de autism. “Andrei e o lecție de viață în fiecare clipă”
- Importanța intervenției precoce în autism. Terapia care poate ajuta copilul
Premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut ulterior scuze public pentru declaraţia de joi seară şi a precizat că prin comparaţia făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.
„Îmi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija şi de susţinerea noastră. Avem datoria să dovedim înţelegere şi umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea”, a afirmat prim-ministrul Dăncilă, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Şeful Executivului subliniază că doar printr-o atenţie constantă acordată persoanelor cu dizabilităţi se poate contribui la integrarea acestora în societate şi punerea în valoarea a calităţilor lor.
„M-am implicat activ în tot ceea ce înseamnă promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Ca prim-ministru, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăţilor pe care le întâmpină semenii noştri”, a adăugat Viorica Dăncilă, în respectivul comunicat.
În acest context, Dăncilă se întâlnește vineri, 23 februarie, cu ONG-urile care se ocupă de copii cu nevoi speciale.
CITEȘTE ȘI…
Un bărbat din Galați va primi 4.300 de euro după ce a fost mușcat de un maidanez. Victima a cerut inițial 75.000 de euro!
Expert: limbajul uman va dispărea până în 2050 și va fi înlocuit prin comunicarea la nivelul gândurilor, cu ajutorul inteligenței artificiale