UPDATE – Ora 15.15: „Avem nevoie de media, mai mult ca niciodată, pentru a face lumină în activitatea Ministerului Public. În aceste zile, opinia publică este manipulată în legătură cu procurorii, ca un instrument de destabilizare. Este o manipulare penibilă. Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni”, a început acesta declarația de presă.
Manipularea opiniei publice este frecvent folosită pentru destabilizarea activităţii procurorilor, iar Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent, în spiritul aflării adevărului, a declarat, luni, 27 august, procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a descris perioada actuală ca fiind „una dificilă pentru justiţie şi statul de drept din România” şi a dat publicităţii corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei (MJ) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
„Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activităţii procurorilor. Declaraţia mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută – cea ca protocoalelor de cooperare cu SRI (Serviciul Român de Informații – n.r.). Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului. (…) Fac publică corespondenţa purtată cu ministerul Justiţiei şi CSM, adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, este unul singur. Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România. A se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român”, a precizat Lazăr, printre altele, în timpul declarației de presă.
El a adăugat că, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), consideră că este „o chestiune de onoare şi o datorie profesională” să clarifice toate suspiciunile, „speculaţiile şi interpretările false apărute, din păcate, abundent, în spaţiul public” pe această temă.
Lazăr a calificat perioada actuală drept „una dificilă pentru Justiţie şi statul de drept din România” şi a menţionat că, în spiritul transparenţei instituţionale, face publică corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi CSM.
„Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocolului din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România – a se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român; prin depunerea tuturor diligenţelor, în vederea clarificării necesare, fără a primi răspunsuri sau primindu-le cu întârziere de la instituţiile în cauză”, a susţinut Augustin Lazăr.
Potrivit acestuia, toate protocoale încheiate de SRI au fost denunţate de părţi, ele fiind încheiate în cadru legal ca mod de lucru instituţional generalizat în România la data încheierii, „şi apoi demontate prompt şi lipsite de efecte”, în contextul suspiciunilor apărute în spaţiul public.
„Ele au fost încheiate în cadru legal ca mod de lucru instituţional generalizat în România la data încheierii, apoi au fost denunţate prompt şi lipsite de efect, în contextul suspiciunilor apărute în dezbaterea publică. Se poate lucra şi fără protocoale, dar mereu profesioniştii au avut în vedere faptul că, atunci când faci ceva, trebuie să faci pe baza unor proceduri tehnice, de specialitate. Probabil că greşeala a fost că ele au fost secretizate. Dar, dacă ne uităm la ce se refereau unele dintre protocoale, cum este cel din 2016, şi avem în vedere că este vorba de siguranţa naţională, atunci putem înţelege că un document ar trebui să aibă caracter de secret de stat şi nu să fie plimbat pe toate site-urile şi toate posturile tv în care, dacă ar fi comentat de specialişti în domeniu, am putea spune că e ceva, dar se fac nişte show-uri care nu fac bine nimănui. Nici acestei ţări, nici Justiţiei, nici Ministerului Public”, a explicat el.
Augustin Lazăr a spus că „manipularea” apărută în spaţiul public este „penibilă” şi acest lucru este „ofensator la adresa opiniei publice inteligente”
Alte declarații ale lui Augustin Lazăr:
- „În data de 19 martie 2018, ministul Tudorel Toader a cerut data încheierii protocoalelor”
- „Toate protocoalele cu SRI (Serviciul Român de Informații – n.r.) au fost denunțate de părți, fiind lipsite de efecte. Poate că greșeala a fost că au fost secretizate, dar depinde de context. Sunt nefirești aceste protocoale, se poate funcționa și fără ele”.
- „Mă surprinde că Tudorel Toader nu are încredere în Ministerul Public”
- „Din greșeală am trimis protocolul incomplet. Tudorel Toader a ridicat suspiciuni, pentru că se lipise o filă”
- „I-am pus la dispoziție ministrului Justiției și protocoalele cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI)”
- „Am făcut cereri de declasificare”
- „Se fac show-uri care nu fac bine țării”
- „Ministerul Public trebuie să furnizeze adevărul, Tudorel Toader a mințit pe Facebook”
„În jurul prânzului, vom avea o declarație de presă”, le-a spus Augustin Lazăr jurnaliștilor, luni, 27 august, la Parchetul General. Procurorul general al României a spus că va prezenta la conferință conferința legată de protocoalele cu SRI.
Sâmbătă, 25 august, Augustin Lazăr a spus că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștință Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justitie.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, tot sâmbătă, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii desfăşurate de către procurorul general. Anunțul a venit după ce protocolul încheiat în 2016 între Parchetul General şi SRI a ajuns joi în presă. O variantă nesecretă care este publicată pe site-ul Ministerului Public şi una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeaşi zi, chiar înainte de alegeri, în decembrie 2016.
Despre acest protocol, Lazăr a declarat, la Digi 24:
„Care este această temă – pretinsa descoperire recentă a unor noi protocoale între Ministerul Public și SRI, dar de cine este descoperită? De o persoană care este chemată să răspundă într-o procedură penală. Vă spune ceva această chestiune? Mie mi se pare deosebit de relevant, cineva care este avizat poate să observe că prin prelucrarea și agitarea acestei teme la diverse televiziuni, a doua zi dimineața brusc domnul ministru al Justiției pare a se lăsa manipulat de această temă, fiindcă alte detalii nu a dat, nici nu avea ce să dea, noi am discutat suficient în ultima perioadă încât să observ dacă ceva îl nemulțumește sau nu. Brusc, evaluare!
Asta este impresionant – să prezinți o miciună public – cine este autorul care pare că îl manipulează inclusiv pe domnul ministru, media este inteligentă, nu trebuie să îi dau eu explicații cine ar avea de câștigat din treaba asta.
Adică toate protocoalele sunt cunoscute la CSM și MJ, niciun protocol nu a fost declarat de vreo instanță ca fiind ilegal, Ministerul Public funcționează în temeiul legii și al Constituției, iar protocoalele sunt simple proceduri tehnice de lucru, cum să coopereze instituțiile respective.
Cine imaginează o astfel de schemă manipulatorie și cine se lasă manipulat de o astfel de schemă nu face decât să facă un joc ilegal, iar noi avem o opinie publică foarte inteligentă, care poate să observe aceste fapte”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
CITEȘTE ȘI: