Comunicatul Parchetului General:
În cursul zilei de astăzi, 17 octombrie 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a transmis domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d) teza finală din Constituţia României şi art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997, republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiției.
Solicitarea procurorului general a fost făcută în considerarea rolului constituțional al Ministerului Public stabilit prin dispozițiile art. 131 din Constituţia României, de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi interesele cetățenilor.
Reamintim că, miercuri, parlamentarii USR s-au dus la Avocatul Poporului, pentru a-i solicita acestuia să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă de modificare a legilor justiţiei. Aceştia afirmă că Victor Ciorbea nu doar că a plecat în concediu, dar nici nu şi-a declarat atribuţiile de constituţionalitate.
Guvernul a adoptat, în ședința de luni, ordonanţa de urgenţă de modificare a legilor justiţiei.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, după şedinţa de Guvern, principalele prevederi din Ordonanţa de Urgenţă. El a arătat că nu a fost la Comisia de la Veneţia „pentru a solicita şi a lua aprobare şi că ordonanţa a fost făcută pentru corelarea celor trei legi ale Justiţiei cu solicitările Comisiei de la Veneţia şi cu solicitările scrise ale Consiliului Superior al Magistraturii.
DNA avertiza, după adoptarea OUG pentru legile justiției, că ar urma să piardă 40% din procurori, din cauza noilor condiții impuse.
Ministrul a explicat principalele prevederi din OUG.
CITEȘTE ȘI: