- Tudorel Toader va face verificări la DNA, după demiterea lui Kovesi. Ce vrea să afle ministrul Justiției
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Revizuirea prin OUG a sentințelor penale definitive – lovitura de copită a ministrului Tudorel Toader
- Ce avere are Anca Jurma, procurorul-șef interimar al DNA. Ea provine dintr-o familie de magistrați
- Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm: „Avem încredere deplină în DNA şi în conducerea sa’
- Începe o nouă selecție pentru propunerea de numire a procurorului-șef al DNA
„A fost o invitaţie a ministrului Justiţiei pentru o discuţie cu caracter general în legătură cu tematica conducerii Ministerului Public (…). Problemele care au fost puse în discuţie au fost legate de resursele Ministerului Public, care sunt locurile vacante, de ce a fost nevoie să fie delegaţi anumiţi procurori pe anumite poziţii care erau vacante. Am făcut o analiză a situaţiei (…). Există un deficit de circa 450 de procurori. Această împrejurare ne-a obligat să delegăm procurori, care să îndeplinească temporar funcţiile şi în poziţiile respective ale Ministerului Public. Ideea generală a fost că, după ce va fi aprobat statul de personal al Ministerului Public, care acum se află la Ministerul Justiţiei, vom putea declanşa procedura de titularizare pe funcţiile respective a procurorilor. Şi atunci se va curma discuţia şi orice suspiciune publică cu referire la faptul că anumiţi procurori nu sunt titularizaţi pe funcţiile lor”, a spus Lazăr.
Augustin Lazăr a precizat că, „din motive de oportunitate, şi nu de legalitate”, a dispus încetarea delegării a şase procurori de la DNA, care nu îndeplineau condiţiile de vechime prevăzute de Legea 304/2004 modificată recent.
„Am considerat oportun să nu lăsăm această discuţie şi aceste suspiciuni, de ce anumite funcţii sunt exercitate de procurori care nu îndeplinesc condiţiile de delegare pentru posturile respective, am considerat necesar să încetăm delegarea pentru şase procurori şi, în niciun caz, cum am văzut că s-a vehiculat în media, că ei ar fi fost daţi afară. Nu au fost daţi afară. Doresc să le mulţumesc public pentru activitatea desfăşurată. A intrat în vigoare o nouă lege şi noi trebuie să răspundem exigenţelor Legii 304/2004, aşa cum a fost ea modificată. Adică, cei care au opt ani vechime rămân să exercite activitatea, cei care nu au vechime revin la vechile parchete, cu precizarea că ei pot să revină când vor avea vechimea prevăzută de lege (…) Pentru titularizarea în funcţiile respective este o condiţie de 8 ani vechime. Pentru cei care sunt delegaţi nu ar fi necesară absolut împlinirea acestei condiţii, pentru că ei îndeplinesc doar temporar atribuţiile de serviciu”, a explicat Lazăr.
Procurorul general a mai spus că sunt parchete în ţară care funcţionează cu foarte puţini procurori şi trebuie delegaţi acolo alţi procurori, pentru că parchetele nu pot fi închise.
Lazăr a mai spus că toate delegările procurorilor de la DNA şi Ministerul Public au fost realizate în condiţiile legii.
„Doresc să vă asigur că toate delegările în funcţii la DNA şi în Ministerul Public au fost realizate în condiţiile legii la momentul în care s-a dat ordinul de delegare”, a declarat Lazăr după întâlnirea cu ministrul Justiţiei.
La întâlnirea de la Ministerul Justiţiei au participat şi şeful interimar al DNA, Anca Jurma, şi procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă.
După întâlnirea de la MJ, Anca Jurma a declarat că „printre picături”, au discutat despre întâlnirea șefei DNA cu ambasadorul SUA, delegările procurorilor la DNA au fost legale.
„Aşa cum v-a explicat domnul procuror general, delegarea lor a fost în temeiul legii la momentul la care au fost dispuse aceste ordine de delegare. Eu i-am găsit în DNA pe aceşti procurori, dacă vorbim de procurorii tineri, aceia cu vechimea între 6 şi 8 ani. Majoritatea dintre ei sunt procurori de judiciar, intră în şedinţele de judecată, şi a fost o nevoie punctuală de a ocupa acele posturi pentru că, gândiţi-vă, nu ne putem permite să avem şedinţe de judecată descoperite (…). Era nevoie de aceste delegări pentru că procedurile de numire sunt de o durată mai mare. Bun, deci am lămurit, delegările sunt absolut legale, nu a fost niciun fel de problemă. Nu înţeleg de unde s-a inflamat această problemă (…). Eu pot să vă spun ce pot eu să fac în calitate de procuror-şef interimar, atât timp cât sunt pe această poziţie. Nu ştiu cât va dura acest interimat, dar rolul meu este să asigur funcţionarea instituţiei, motiv pentru care, încă de săptămâna trecută, ne-am gândit să facem demersurile necesare pentru a demara procedurile de numire pe funcţii de conducere pentru a nu, mă rog, mai continua sub forma delegării”, a afirmat Jurma.
Pe de altă parte, Jurma a explicat că procurorii delegaţi la DNA pe legea veche, care nu au vechimea necesară, îşi pot continua activitatea şi după intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii 304/2004.
„Legea prevede în mod expres că procurorii care au fost numiţi sub imperiul legii vechi îşi continua activitatea şi sub imperiul legii noi în DNA. Nu este niciun fel de problemă de legalitate (…) Nu este o problemă de vechime. Cei care sunt numiţi au fost numiţi în condiţii legale. Au fost numiţi sub imperiul Legii 304 în forma în care ea era în vigoare la momentul numirii”, a afirmat Anca Jurma..
Procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat că la instituţia pe care o conduce au existat doar doi procurori delegaţi care nu aveau vechimea de opt ani necesară şi a decis încetarea delegării lor.
De asemenea, el a precizat că a convenit cu ministrul Tudorel Toader demararea procedurilor de titularizare a procurorilor în funcţiile de conducere, respectiv procuror şef adjunct al DIICOT, trei funcţii de procuror şef secţie şi adjuncţii acestora.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!