„Este o veste bună privind partea pozitivă a lucrurilor, în sensul că avem o magistratură la nivel european, o magistratură matură, care cunoaşte valorile culturii europene şi care este în măsură să apere independenţa Justiţiei. Aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii din România”, a declarat Augustin Lazăr, la intrarea în CSM.

Procurorul general a adăugat că magistraţii se manifestă „foarte decent” şi „nu au făcut nimic ofensator”.

„Se manifestă foarte conştienţi de valorile culturii juridice europene. Nu au făcut nimic ofensator, ba dimpotrivă, au arătat că nu le este indiferent faptul că independenţa Justiţiei române poate fi afectată şi în aceste condiţii magistraţii au luat o atitudine care la nivel european cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie”, a afirmat şeful Ministerului Public.

Întrebat dacă magistraţii pot fi sancţionaţi în vreun fel, Augustin Lazăr a invocat scrisoarea de luni a preşedintei CSM, Mariana Ghena, precizând totodată că cine are calitatea de magistrat „ştie ce are de făcut”.

„Vă rog să observaţi că avem o scrisoare a preşedintei CSM, care arată acelaşi lucru pe care îl doresc şi magistraţii, în sensul că ne aşteptăm la un dialog din partea celor care se ocupă de modificările la legile Justiţiei şi la Codurile penal şi de procedură penală. Ne aşteptăm la un dialog pentru că magistratura română are specialişti, CSM are experţi, Ministerul Justiţiei are două direcţii de experţi în materie de legislaţie şi acest dialog este absolut necesar pentru a realiza legi bune în acest domeniu. În niciun caz nu se poate face într-o manieră accelerată şi aşa cum vedem noi de azi pe mâine. Un text de lege se gândeşte îndelung, se studiază cu referire la consecinţele, la impactul pe care poate să-l aibă în practică şi apoi este votat şi adoptat ca lege”, a explicat Lazăr.

Ce a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că magistraţii pot protesta „în calitate de cetăţeni”, spontan sau organizat, însă, în calitate de magistrați, aceștia au anumite restricții și incompatibilități.

„În calitate de cetăţeni, magistraţii îşi pot exercita toate drepturile pe care legea le conferă. În calitate de magistraţi, au restricţiile şi interdicţiile şi incompatibilităţile pe care le prevedere Constituţia, pe de o parte, pe care le prevăd legile speciale, pe de altă parte. Fiecare suntem obligaţi să respectăm obligaţiile generale şi cele speciale în funcţie de domeniul pe care îl avem. Prin urmare, în calitate de cetăţeni, la modul organizat sau spontan, pot protesta, în calitate de magistraţi trebuie să respecte Legea fundamentală, legea specială”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiţiei.

„În baza principiului separaţiei puterilor în stat, fiecare dintre cele trei puteri are câte o competenţă stabilită în Constituţie, după aceea în legile de rang infra-constituţional. Prin urmare, magistratul trebuie să înfăptuiască justiţia, adică să interpreteze şi să aplice legea. Dacă legea e neclară, apelează la Curtea supremă pentru recurs în interesul legii sau pentru o hotărâre din aceea prealabilă, ca să fie conţinutul normativ accesibil, mă rog, şi o practică unitară. Dacă legea e neconstituţională, din oficiu sau la cerere, judecătorul poate sesiza Curtea Constituţională care să verifice conformitatea legii cu Legea fundamentală – Constituţia. În rest, îşi dă avizul, magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul la legile Justiţiei şi nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea unor fapte, modificările din procedură penală. Prin urmare, îndemnul meu este şi a fost şi va fi să rămânem fiecare dintre noi în matca constituţională, să ne îndeplinim fiecare dintre noi atribuţiile, competenţele astfel stabilite la rang constituţional şi la rang infra-constituţional”, a adăugat Tudorel Toader.

Câteva sute de magistraţi au participat, luni, pe treptele din faţa Palatului de Justiţie din Bucureşti, la un protest tăcut faţă de modificările aduse legilor Justiţiei şi Codurilor penale. Proteste ale judecătorilor şi procurorilor au avut loc şi la Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Iaşi, Baia Mare, Satu Mare, Brăila, Slatina, Botoşani, Galaţi, Cluj-Napoca.

Urmărește-ne pe Google News