Ședința secției procurori a CSM este programată la ora 11. Va fi audiat Augustin Lazăr și urmează să fie discutat și raportul întocmit de ministrul Justiției, Tudorel Toader, referitor la activitatea managerială de la Parchetul General.

Avizul dat de CSM privind revocarea procurorului general este consultativ, relatează Agerpres.ro.

Pe 24 octombrie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr.

Tudorel Toader a enumerat 20 de puncte în legătură cu activitatea procurorului general: probleme grave de comportament şi comunicare publică; probleme grave de management; lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii; discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului; contestarea deciziilor Curţii Constituţionale; neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere; critici aduse Parlamentului şi Guvernului; modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august; încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI, notează sursa citată.

De asemenea, ministrul Justiției declara că dosarul de candidatură depus în 2016 de Augustin Lazăr nu era complet întrucât lipsea ultima evaluare a activității profesionale. Tudorel Toader mai afirma că în dosarul de candidatură de la Ministerul Justiției se afla o ordonanță de clasare pe numele președintelui Klaus Iohannis. Mai apoi, s-a descoperit că ordonanța nu fusese întocmită de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror, Cristian Lazăr.

Conform legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Secția pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia de revocare o ia președintele.

 
 

Urmărește-ne pe Google News