Reacţia procurorului vine după ce un fost deţinut politic, Ioan Muntean, a declarat la Antena 3 că a fost băgat la „izolare” de Augustin Lazăr, pe vremea când era închis la Penitenciarul Aiud, pentru că ar fi „calomniat organele puterii de stat”. Anterior, pe același post TV au mai apărut acuzații similare cu privire la perioada când Augustin Lazăr era președinte al comisiei de liberări condiționate din penitenciarul Aiud. El este acuzat că ar fi decis menținerea în închisoare fără temei a deținutului politic Iulius Filip.
„În legătură cu anumite aspecte difuzate într-o emisiune televizată, arăt că resping orice afirmaţii potrivit cărora, în calitate de procuror delegat la Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud, aş fi dispus sancţionarea disciplinară a vreunei persoane condamnate penal, deţinută în penitenciar, prin emiterea de rapoarte de pedepsire, solicitarea de astfel de rapoarte sau în orice altă modalitate” a scris Augustin Lazăr pe contul său de Facebook.
Procurorul general a explicat că pedepsirea deținuților nu intra în atribuțiile sale.
„Sancţionarea disciplinară a condamnaţilor, emiterea acelor rapoarte de pedepsire, aşa cum erau denumite, se realiza în temeiul art. 21 din Legea nr. 23/1969 pentru executarea pedepselor exclusiv de către administraţia penitenciarului, la acea dată unitate militară în subordinea Ministerului de Interne”.
Concluzia procurorului general este că este organizată o campanie de imagine împotriva sa, de către „persoane interesate” pentru a-l discredita.
„Nu pot să nu constat cu amărăciune cum drama unor foşti deţinuţi politici este folosită de persoane interesate pentru denigrarea mea, evident în contextul în care mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Prin astfel de acţiuni se urmăreşte influenţarea desemnării pentru următorii trei ani a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.
Augustin Lazăr mai spune că nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii, având în acest sens şi o decizie a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. În calitate de procuror delegat la penitenciar, el era de drept președintele Comisiei de Liberări Condiționate şi aceasta nu atrage calitatea de lucrător al Securităţii, a explicat procurorul General al României.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro