Tudorel Toader nu a respectat procedura de revocare a șefei DNA, susține procurorul general al României într-un interviu acordat Agerpres. Augustin Lazăr a explicat, în cadrul interviului, care este procedura prin care se poate cere revocarea procurorului-șef al DNA.
„Este bine-cunoscut că există art. 24, indice 1, din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM, prin care se reglementează pas cu pas procedura de verificare a managementului practicat de un procuror-şef. De la sesizare până la verificarea de către Inspecţia Judiciară. Apoi, punerea în discuţie în secţia de profil, dacă este procuror sau judecător, apoi se cer apărările celui în cauză. Se aduce la cunoştinţă şi se poate face verificarea apărărilor. După care, secţia dispune sau nu revocarea. Cel în cauză are posibilitatea să atace hotărârea secţiei la plen iar după plen are posibilitatea să se adreseze Secţiei de contencios a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a spus Augustin Lazăr, pentru Agerpres.
Procurorul general al României s-a întrebatdacă Executivul poate să se erijeze în acelaşi timp „în denunţător şi apoi în evaluator”.
„Eu am întrebat în Secţia de procurori dacă există posibilitatea, dacă este permis ca Executivul să intervină peste această procedură şi dacă poate să o neglijeze şi să facă propria evaluare. Adică, Executivul să se erijeze în acelaşi timp în denunţător şi apoi în evaluator, în judecător al situaţiei, pentru a cere în continuare revocarea unui magistrat cu funcţie de conducere. Răspunsul nostru este că nu poate, fiindcă ar trece linia roşie a separaţiei puterilor în stat”, a spus Augustin Lazăr.
Săptămâna această, CSM a dat aviz negativ cererii de revocare a Laure Codruța Kovesi. Avizul este unul consultativ, iar decizia de revocare a șefei DNA îi revine președintelui Klaus Iohannis. Tudorel Toader a cerut revocarea Laurei Codruța Kovesi, în data de 22 februarie a.c., când a prezentat – la sediul Ministerului Justiției – raportul privind activitatea DNA. El a acuzat-o pe șefa DNA de ”acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.
FOTO: Vlad Chirea
Klaus Iohannis se potrivește profilului pentru șefia Consiliului European, dar discuțiile sunt premature – surse Libertatea