„Având în vedere solicitările mass-media de a prezenta un punct de vedere privind propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție precum și asupra raportului prezentat în acest sens, Biroul de informare și relații publice face următoarele precizări: Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să prezinte un punct de vedere asupra celor două aspecte după publicarea și analiza raportului ministrului Justiției”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Public, pe pagina de Facebook a instituției.
Augustin Lazăr a reiterat, joi seară, după prezentarea raportului de către ministrul Justiției, că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, nu trebuie revocată. „Având în vedere decizia ministrului Justiției de a propune revocarea din funcție a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție reafirmă poziția exprimată constant, în sensul că nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruța Kovesi”, a transmis Ministerul Public.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi seară, că raportul privind activitatea DNA va fi publicat pe site-ul Ministerului Justiției. Cu toate acestea, site-ul instituției nu poate fi accesat, la ora publicării acestei știri, astfel că raportul nu este deocamdată public.
Tudorel Toader cere revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ministrul Justiției a prezentat sinteza unui raport de 36 de pagini, în care a criticat activitatea șefei DNA. Printre lucrurile pe care ministrul Justiției i le reproșează lui Kovesi sunt conflictele de natură instituțională ale DNA, refuzul de a se prezenta la Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din DNA, criticile aduse legilor justiției. Astfel, ministrul Justiției a spus că a declanșat procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Decizia finală va fi luată de președintele Klaus Iohannis.
Ce acuzații îi aduce Tudorel Toader șefei DNA
- Tudorel Toader susține că șefa DNA a încălcat Constituția României prin anchetarea OUG 13
- Șefa DNA a refuzat să se prezinte în fața Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din anul 2009 și, astfel, a blocat activitatea comisiei și a încălcat autoritatea Parlamentului
- Laura Codruța Kovesi a încălcat Constituția și prin anchetarea Hotărârilor de guvern privind trecerea lacului Belina de la statul român la Tel Drum
- Laura Codruța Kovesi a avut un „comportament excesiv de autoritar și discreționar”
- Șefa DNA „a afectat grav imaginea României”, prin interviul acordat la BBC în care a criticat legile justiției și a spus că se teme că DNA va fi desființată
- Laura Codruța Kovesi a prioritizat o serie de dosare cu impact major în mass-media
- Șefa DNA a contestat autoritatea CCR și a actelor emise de judecătorii constituționali
- Laura Codruța Kovesi nu s-a implicat în identificarea și sancționarea comportamentului abuziv al unor procurori
- Tudorel Toader a mai reproșat lipsa de reacție în verificarea activirății pfoesionale și conduitei procurorilor de la DNA Ploiești
- Creșterea numărului de achitări, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice, tergiversarea soluționării unor cauze (dosarul Microsoft)
Laura Codruța Kovesi a avut o primă reacție, vineri dimineață. Într-un comunicat publicat pe site-ul DNA, procurorul-șef al instituției a transmis că va răspunde puncutal tuturor acuzațiilor pe care i le aduce ministrul Tudorel Toader.
Cum poate fi revocată Laura Codruța Kovesi. După ce Consiliul va primi documentația, va fi emis un punct de vedere ce va reprezenta avizul instituției cu privire la propunerea ministrului Tudorel Toader. Acest aviz este unul consultativ, urmând să fie transmis de CSM președinției. După ce va primi avizul de la CSM, Klaus Iohannis trebuie să decidă asupra propunerii de revocare a șefei DNA. Altfel spus, soarta lui Kovesi este stabilită de Klaus Iohannis.
Editorial de Claudiu Săftoiu. Evaluarea-execuție a lui Tudorel Toader