”M-a surprins decizia CCR. Decizia aceasta nu face decât să ducă timpul înapoi. Și așa, echilibrul în justiție era fragil. De azi înainte, ne putem aștepta ca orice ministru care vine să schimbe procurorii șefi. Nimic nu îl mai oprește. Dacă schimbă procurorii șefi, de ce să nu poată schimba orice procuror? De fiecare dată CCR constata conflictul, nu Curtea spune cum se rezolvă conflictul, nu ea trebuie să găsească soluții. E o practică nouă. Nu poți să îi dai dispoziții președintelui, el are o fișă a postului în Constituție. Nu se poate merge atât de departe, toate au o limită.”, a declarat Augustin Zegrean, la Digi 24.
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale spune şi că şeful statului, Klaus Iohannis, poate să nu aplice decizia Curţii, pe propria responsabilitate.
”Președintele poate să respecte sau să nu respecte decizia. Și-o asumă. Opțiunea este una singură, constituțională, celaltă e pe riscul lui. Dacă suntem stat de drept, președintele respectă decizia CCR. Singurul stat în care deciziile CC nu sunt respectate e Rusia”, a adăugat Zegrean.
Curtea Constituţională a admis sesizarea făcută de Guvern, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din fruntea DNA. Potrivit comunicatului de presă transmis de CCR, şeful statului este obligat să semneze decretul de revocare a şefei DNA. Judecătorii CCR au decis că a existat, în acest caz, un conflict juridic constituţional între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie.
Citeşte şi: CCR admite sesizarea pe revocarea lui Kovesi. Şefa DNA trebuia demisă. Trei judecători au făcut opinie separată (surse)