”Nu pot fi tăiate, pentru că fac parte din statutul magistraților. Omul ăla, care a învățat zeci de ani și toată viața a fost supus la tot felul de interdicții, trebuie să aibă o pensie corespunzătoare. Magistrații nu au voie să facă bani de nicăieri din altă parte, nu au voie nici să fie profesori, de exemplu”, a explicat Augustin Zegrean în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.
”S-a încercat în Ungaria și în Polonia o chestie asemănătoare și Curtea Europeana de Justiție a spus că nu se poate așa ceva. Ține de independența, de structura, de statutul magistraților, nu poți să-ți bați hoc de ei”, a completat magistratul.
De fiecare dată când s-a schimbat puterea, s-a încercat tăierea pensiilor magistraților. I-aș întreba pe politicieni: cum justifică faptul că armata, poliția, securitatea au dreptul la pensii speciale, și magistrații nu? De multă vreme aștept un răspuns la întrebarea asta!
Augustin Zegrean
Judecătorul a mai declarat: ”Nu numai CCR a spus că nu se pot anula pensiile speciale ale magistraților, a spus și comisia de la Veneția!”.
Magistrații au anunțat că atacă la CCR decizia de eliminare a pensiei speciale. Ce se va întâmpla dacă CCR declară decizia neconstituțională?
”Nu are cum să treacă de CCR. Iar o solutie legislativă declarată neconstituționala nu mai poate fi adusă într-un proiect de lege. Și atunci, legea se întoarce la Parlament, care probabil va renunța la a mai legifera în domeniul acesta”, a explicat judecătorul Augustin Zegrean.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro