Principalele declaraţii ale lui Augustin Zegrean
- Decizia CCR este conformă cu Constituţia, care spune că se organizează conform legii. De la data expirării mandatului, în termen de trei luni se organizează alegerile parlamentare.
Acum este în vigoare legea care prevede că Guvernul stabileşte data alegerilor. Noua lege nu este în vigoare. Preşedintele are la dispoziţie promulgarea legii sau opţiunea să o întoarcă în Parlament. Eu cred că parlamentarii nu-şi doresc alegeri deloc. Dacă ar putea să stea acolo până la sfârşitul lumii, aşa ar face.
Augustin Zegrean:
- Nu poţi să le reduci parlamentarilor mandatul. Mandatul constituţional este de patru ani. Cele trei luni nu ar reprezenta amânarea alegerilor.
- Eu zic că era bine cum era şi până acum. CCR nu spune că e mai bine să stabilească data alegerilor Parlamentul sau Guvernul. Nu e nici mai bine, nici mai rău dacă stabileşte Parlamentul data alegerilor.
- Situaţia este complicată şi din cauza acestei pandemii. Eu cred că acum, în situaţia de azi, ar trebui să rămână data de 6 decembrie, că s-au parcurs mulţi paşi.
Lucian Romaşcanu, senator PSD
- În mod normal, sănătatea este pe primul loc. Noi vedem că după deschiderea şcolilor şi a alegerilor locale s-au dublat numărul de cazuri. La 4-5 mii de cazuri pe zi trebuie să ne aşezăm la masă și să decidem dacă e bine să facem alegeri pe 6 decembrie.
- Suntem în acelaşi scenariu ca la începutul anului când a izbucnit pandemia şi Iohannis şi PNL doreau alegeri anticipate.
- De la alegerile prezidenţiale, unde am avut un vot politic de 18%, acum suntem pe un trend crescător. Nu ne este frică de aceste alegeri.
- Klaus Iohannis trebuie să promulge legea declarată constituţională de CCR. Suntem într-o situaţie excepţională, avem un guvern minoritar care nu are legitimitatea de a decide data alegerilor. Nu putem să lăsăm nişte nepregătiţi să organizeze alegerile.
- Noi aveam probleme la nivel de doctorate, dar guvernul actual are probleme la nivel de bacalaureat.
Alina Gorghiu, senator PNL
- Nu cred că se va întâmpla amânarea alegerilor. Mandatul se încheie pe 20 decembrie, conform Constituţiei. E nevoie de un Parlament cu o legitimitate, care este dat de vot, care după părerea mea va fi pe 6 decembrie.
- Bugetul trebuie adoptat cu o majoritate parlamentară sănătoasă. În spatele amânării alegerilor stă frica de electorat. După alegeri, social democraţii vor mai avea maximum jumătate din parlamentarii pe care îi au în prezent.
- Legea analizată de CCR îşi urmează cursul. Nu exclud ca această lege să fie retrimisă în Parlament de Klaus Iohannis. Nu există motiv de amânare a alegerilor parlamentare. Pandemia nu reprezintă un motiv de amânare.
- Alegerile locale s-au desfăşurat în condiţii de siguranţă. Vom fi mult mai atenţi la campania electorală. Alegerile vor fi organizate impecabil de guvern.
Guvernul a decis ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 6 decembrie. Curtea Constituțională a stabilit însă că legea care stabilește că Parlamentul are dreptul să decidă data alegerilor parlamentare, și nu Guvernul, cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, este constituțională.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro