Este pentru prima dată când AUR folosește banii publici primiți ca subvenție. Până în aprilie 2023 a adunat în conturi peste 40 de milioane de lei. În 2021 a încasat 18 milioane de lei și 19 milioane de lei în 2022.
Singura achiziție AUR din banii de la buget a fost raportată la Autoritatea Electorală Permanentă în luna februarie 2023 și este de 4.344.121 de lei (880.000 de euro). Comanda este către firma ATP Trucks din Baia Mare.
„Este vorba de trei mașini de tip TIR, personalizate pentru a se putea desfășura activități civile în interiorul lor sub forma unor cabinete, și o autoutilitară, de tip ambulanță”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, pentru Libertatea.
Firma din nordul țării are misiunea să transforme TIR-urile într-un format special, trebuie să fie compartimentate și amenajate încât să formeze în interior încăperi de minim 7 mp, de topul unităților medicale mobile.
Caravana sanitară mobilă a fost anunțată de George Simion încă din luna decembrie. Prima problemă o reprezintă partea de legalitate, dacă partidul are dreptul să ofere servicii medicale.
Directorul Autorității Electorale Permanente, Constantin Rada, a declarat, în luna ianuarie, că partidele nu pot oferi servicii medicale și că o astfel de acțiune este ilegală.
Asociația paravan este tot AUR: Medici pentru satele țării
Pentru a rezolva problema de legalitate, AUR vrea să încheie un protocol cu o Asociație. Partidul cumpără autocarele, iar asociația s-ar ocupa de achiziția aparaturii medicale și de serviciile sanitare.
Potrivit lui Marius Lulea, asociația este compusă însă tot din membri și simpatizanți AUR.
„Asociatia Medici pentru Satele Țării a fost fondată la inițiativa dr. Sorin Titus Muncaciu, având ca obiectiv general sprijinirea și facilitarea accesului cetățenilor români din mediul rural cu risc crescut de sărăcie, a copiilor din familiile defavorizate, a vârstnicilor sau populației care nu beneficiază de asigurare de sănătate de stat, la servicii medicale de bază”, este prezentarea făcută pe site-ul Asociației.
Sorin Titus Muncaciu este președintele fondator al Asociației Medici pentru satele țării, dar și deputat AUR din 2020. Născut în 1953, el a absolvit Facultatea de Medicină Carol Davila în 1978, iar după 1990 a emigrat în SUA, unde a profesat tot în domeniul medical.
Organizația non-guvernamentală a fost înființată în 2023, după ce Congresul AUR, din decembrie 2022, a decis demararea caravanei sanitare mobile.
„Ducerea la îndeplinire a scopului urmărit se va realiza de către asociație prin organizarea de activități temporare tip caravană medicală, în acord cu legislația specifică în vigoare”, informează asociația.
Pe baza unui protocol încheiat între cele părți, Asociația va putea să folosească TIR-urile AUR în care vor instala echipamentul sanitar achiziționat de asociație.
„Vor fi în interiorul unui bun mobil al AUR cu drept de transmitere a folosinței pe baza protocolului. Altă formă de organizare juridică nu există”, a precizat Lulea pentru Libertatea.
El a adăugat că AUR a dorit să construiască un spital mobil, dar legea nu permite, iar Coaliția majoritară a respins, în Parlament, proiectele pe această temă.
„Există o legătură între AUR și Asociație. Membrii AUR și simpatizanții AUR, că unii nu au făcut cerere de adeziune că lucrează în spitale, au început să fie parte din această asociație. Pregătesc documentele juridice să se autorizeze la DSP și Ministerul Sănătății”, a spus Lulea.
Va fi astfel o formulă hibrid, unică în România: AUR cumpără mașinile, Asociația vine cu aparatura medicală și serviciile de specialitate.
Autovehiculele vor fi însă colantate, însă, cu însemnele AUR. Orice cetățean care va urca în ele, va primi pe lângă consultații sau analize și propagandă politică, precizează Lulea. Informația a fost confirmată anterior și de George Simion și Claudiu Târziu.
Asociația trebuie să obțină autorizație de la DSP
Asociația va trebui să rezolve a doua problemă majoră: obținerea autorizației de la Direcția de Sănătăte Publică, aflată în subordinea ministerului Sănătății. Fără autorizație, medicii AUR sau simpatizanții partidului nu vor putea oferi partea de servicii medicale.
„Mașinile vor fi sigur colantate cu AUR, au rolul de a transmite mesajul politic al partidului AUR. Asociația trebuie să își asume asta, trebuie să păstreze identitate vizuală a partidului. Asociația a început o procedură prealabilă de a găsi medicii autorizați pentru acele domenii. Există o procedură de autorizare a asociației pentru a putea presta servicii medicale în interiorul unor astfel de obiective”, a declarat prim-vicepreședintele AUR pentru Libertatea.
Dacă toate lucrurile decurg cum dorește AUR, caravana medicală mobilă ar trebui să străbată România din iunie 2023.
„Este posibil să ne trezim la un moment dat că cineva a făcut plângere penală că AUR a vrut să deturneze banii publici”, a răspuns Lulea când a fost întrebat dacă nu vor exista probleme legale, care a adăugat că a partidul a purtat o corespondență activă și continuă cu Autoritatea Electorală Permanentă, cea care supraveghează modul în care partidul utilizează banii din subvenție.
AUR cumpără 21 de microbuze, fără a avea însă cadrul legal pentru a le dona. „Le ducem în Piața Victoriei”
AUR a demarat și achiziția a 21 de microbuze școlare cu opt plus unu locuri. Inițial au dorit să cumpere 41 de microbuze, dar nu reușit acest lucru.
Pentru fiecare microbuz va plăti 38.000 de euro cu TVA, iar comanda a fost deja trimisă spre un dealer Ford. Valoarea totală a contractului va fi de aproape 800.000 de euro (aproximativ 4 milioane de lei).
„Nu există cadrul legal, cumpărăm autoturismele, le arătăm guvernului, uite-le acestea sunt, vă rugăm frumos să dați o OUG prin care să putem dona bunurile către școli. Le vom parca în fața Guvernului și să decidă ce fac cu ele”, a afirmat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR pentru Libertatea.
Partidele au dreptul, conform legii finanțării, să își cumpere automobile, dar nu le pot înstrăina sub formă de donație.
Prim-vicepreședintele AUR a explicat că partidul a dorit să cumpere microbuzele de la Ford pentru că este o companie străină care a decis să investească în România.
Mașinile vor fi recepționate după 15 mai 2023.
„Vor fi colantate cu mesajul de campanie al AUR, vor fi personalizate. Va apărea că este un produs AUR pe care dorește să îl doneze. Cu AEP am vorbit și nu e vreo interdicție să le cumpărăm. Dacă se dă OUG le putem dona, dacă nu, așteptăm 2024 să venim la putere”, a precizat prim-vicepreședintele AUR.
Președintele AEP: AUR a avut o corespondență cu Autoritatea
Recent instalat în fruntea AEP, Toni Greblă, a declarat, pentru Libertatea că parlamentarii AUR pot iniția modificări legislative dacă vor să se schimbe legea finanțării partidelor.
„Există și posibilitatea de a face un control inopinat peste programul anual de control și există alte instituții care pot să intervină dacă legea nu este respectată”, a spus Greblă, întrebat dacă se poate interveni mai rapid în cazul în care se observă nerespectarea legii sau se așteaptă calendarul regulat de control.
Acesta prevede controlul pentru anul 2023 în a doua jumătate a anului viitor, când România are trei runde de alegeri.
Greblă a dezvăluit că AEP a transmis AUR că legea nu permite donarea de microbuze de școlare achiziționate din subvenția primită de partide de la bugetul de stat.
„Fiecare se poziționează cum consideră față de lege. Există instituții ale statului, în cazul în care legea nu este respectată, și aplică sancțiuni. Fiecare care nu mai are ce face cu un obiect vine și îl pune în fața unei instituții. Sunt reguli în țara asta, se poate interveni pentru a restabili legalitatea. Noi analizăm fapte și aplică măsuri, nu declarații”, a adăugat președintele AEP.
PSD, campionul subvenției
Partidele parlamentare sau care au aleși locali primesc anual o subvenție stabilită prin legea bugetului de stat. Parlamentarii au decis ca subvenția pentru 2022 să fie de peste 256 milioane de lei. Ea s-a împărțit proporțional în funcție de numărul de parlamentari, aleși locali, existând bonusuri pentru partidele care au promovat mai multe femei pe listele electorale.
PSD a încasat în 2022 o subvenție de 98 milioane de lei, PNL 83,7 milioane de lei, USR 45,1 milioane de lei, AUR – 19,99 milioane de lei, Mișcarea Populară 5,1 milioane de lei, iar Pro România 3,7 milioane de lei. Valoarea subvenției din 2023 este de peste 258 milioane de lei.
ValentinNemes • 10.04.2023, 21:25
Jur ca AURistii sunt cei mai pacalici oameni din tara asta. Sa sustii asa ceva, inseamna sa salivezi pe tricou 24/7.
sportix • 08.04.2023, 19:45
AUR a ales sa construiasca o caravana medicala din banii de subventie in loc sa-i dea la presa si televiziuni ca sa scrie frumos despre ei. Ce e rau cu asta? Caravana medicala se va deplasa prin sate din Romania unde nu exista spitale iar oamenii de acolo probabil nu si-au facut un set de analize in viata lor, Din nou, ce e rau in asta? Era mai bine sa-si cumpere sedii prin toate judetele, masini scumpe, sau sa arunce cu banii in troli si postaci? Lasa ca e bine ceea ce fac, si mai bine ar fi daca nu s-ar mai da deloc bani de la stat la partide. Vrei sa faci politica, fa-o pe banii tai, nu pe banii cetatenilor!
dinozaur2001 • 08.04.2023, 11:27
No hat bag de seama ca cine nu e proukrain e cremenal. Io pro Putin, pro Russia, anti vuxxin, anti cerebele spalate. Puneti mana pe carti inainte de a le arde si cititile. Rugati-va in biserici nu le ardeti . Si acceptati dreptul la cuvant si opinie pentru toti oamenii, inclusiv pentru astia rai nealiniati si nevuxxati.
musatm000 • 08.04.2023, 15:00
dinozaur2001 • 08.04.2023, 11:27
No hat bag de seama ca cine nu e proukrain e cremenal. Io pro Putin, pro Russia, anti vuxxin, anti cerebele spalate. Puneti mana pe carti inainte de a le arde si cititile. Rugati-va in biserici nu le ardeti . Si acceptati dreptul la cuvant si opinie pentru toti oamenii, inclusiv pentru astia rai nealiniati si nevuxxati.
Simion a investit in campania electorala dand acele microbuze si mijloace de transport,eu nu zic ca este omul rusilor ci ca le face jocul ,de aceea nu am incredere in AUR . Spre luare aminte !