Potrivit reprezentanţilor firmei „TG-Gold-Super-Markt” din localitatea Reutlingen, situată în sudul Germaniei, în numai o singură zi au fost vândute circa 50 de bucăţi de aur în greutate de 1 gram, de cea mai înaltă puritate, la preţul de 31 de euro. Cererea a depăşit în mod substanţial aşteptările autorului acestei idei extravagande: Thomas Geissler, directorul executiv al firmei sus-menţionate, care până de curând comercializa aur prin poştă.
Acum, Geissler şi coechipierii săi îşi freacă satisfăcuţi mâinile: aparatele lor vor apărea în toată Germania şi Austria, iar mai târziu – în Elveţia. Din octombrie, aparate pentru comercializarea aurului vor fi montate şi în hoteluri scumpe, în magazine de bijuterii şi în bănci. În total, estimează Thomas Geisssler, în cele trei ţări vor fi montate în jur de 500 de puncte comerciale. În afară de bucăţi de 1 gram, aparatele vor putea comercializa mici lingouri de 5 sau 10 grame.
Ideea de a vinde oamenilor aur precum hot-doguri, biscuiţi, cafea sau obiecte de igienă intimă i-a venit lui Geissler pe fondul actualei crize economice mondiale. Potrivit statisticilor, făcându-şi probleme pentru economiile lor, germanii au cumpărat, în primul semestru al acestui an, 59 de tone de aur – cu 400% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Toate acestea au determinat firma ‘TG-Gold-Super-Markt să pună bazele unui proiect pe care l-au intitulat ‘Gold to Go, o analogie cu aparatele Coffee to Go, unde se comercializează cafea în pahare din plastic. „Aparatul de aur” este vopsit în galben puternic şi stilizat sub forma unui lingou de dimensiuni fabuloase.
Preţul micilor lingouri din automate va varia în funcţie de cursul aurului la bursă. La fiecare zece minute informaţiile vor parveni la centrul firmei, iar de acolo – spre automate. Criticii ideii lui Geissler afirmă că „aurul din automate” costă prea mult. La un preţ de 31 de euro pentru un gram, o uncie de 31,1 ar costa la aparat 964 de euro, în timp ce pe piaţă preţul este de 682 de euro.
„Este o eroare”, parează autorul ideii. „Dacă veţi dori să cumpăraţi un gram de aur la bancă, acolo veţi plăti 42 de euro. La noi aurul costă mai puţin”. În realitate, lucrurile stau astfel doar atunci când cumpărătorul intenţionează să achiziţioneze doar un gram de aur, pentru că în cazul unor gramaje atât de mici diferenţa dintre costul de vânzare şi cel de comercializare este extrem de redus.