Având în vedere faptul că testele pe care le primesc elevii (..,) sunt trecute prin mâinile mai multor persoane, respectiv puse în punguţe pentru fiecare copil în parte şi apoi distribuite pentru fiecare clasă de către diriginţi/învăţători/educatori, consider că acest proces reprezintă un real risc de contaminare a elevilor şi, mai departe, a familiilor acestora.
Rodica Boancă, senator AUR, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.
Rodica Boancă este de părere că „există un real risc” de transmitere şi a altor boli care pot fi declanşate prin manipularea greşită a testelor administrate pe cale orală, în condiţiile în care testarea se poate face şi în şcoli de „către personal nespecializat”.
Astfel, susține senatoarea, dacă o singură persoană „ar fi purtătoare a virusului, există riscul ca acesta să se răspândească la un număr foarte mare de persoane”.
Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. Fiecare unitate de învățământ poate decide însă dacă testarea se face la școală, la începutul orelor, sau de către părinți, acasă.
Cazurile pozitive din testele noninvazive pe bază de salivă sunt centralizate de către Inspectoratul Școlar Județean, abilitat să comunice public despre acest subiect.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro