Proiectul a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, pe 22 iunie 2022. Inițiatori sunt liderii AUR George Simion și Claudiu Târziu, alături de deputatul AUR Adrian George Axinia.

Se propune modificarea Legii privind amenajarea teritoriului (nr. 350/2001) în sensul exceptării lăcașurilor de cult de la o prevedere care interzice obținerea autorizațiilor urbanistice după ce a fost realizată construirea.

Excepția este introdusă la articolul 56, care în varianta modificată sună în felul următor:

„Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire, cu excepția lăcașurilor de cult și a anexelor acestora, a căror execuție a început anterior intrării în vigoare a acestei legi.”

Pentru susținerea inițiativei legislative au semnat parlamentarii AUR și 26 de aleși de la PSD.

Cum se motivează

În expunerea de motive se arată că, în anumite cazuri, construcția lăcașurilor de cult nu a respectat legea, dar, susțin inițiatorii, având în vedere „importanța deosebită” a Bisericii, clădirile care îi aparțin trebuie exceptate de la prevederile legale. 

„Începând cu 1990, s-au construit mii de lăcașuri de cult în toată România, însă în multe dintre cazuri execuția lucrărilor fie nu s-a realizat pe baza unei autorizații de construire, fie documentația depusă în vederea autorizării și-a încetat valabilitatea înainte de finalizarea lucrărilor de construire, fie în execuție, autorizația de construcție nu a fost respectată”, scriu inițiatorii. 

O serie de lăcașuri de cult aflate în procedură de execuție a lucrărilor, dar cu autorizația ieșită din termenul de valabilitate se află în imposibilitatea de a mai intra în legalitate, existând premisele legale pentru demolarea acestora.

Din expunerea de motive:

Deputat PSD: „Că se începe de la biserici, foarte bine!”

Contactat de Libertatea, Radu Ștefan Oprea, liderul senatorilor PSD, a explicat că în grupul parlamentar de la Senat nu s-a luat o decizie privind susținerea inițiativei AUR, iar în cadrul Partidului Social Democrat nu a avut loc o discuție pe această temă. 

Parlamentarii social-democrați care au semnat pentru susținerea legii au făcut-o în nume propriu.

Unul dintre semnatari, deputatul PSD Daniel Florea, a declarat pentru Libertatea că exceptarea bisericilor „e un început”. 

„Sunt multe asemenea clădiri în țară – și cu caracter social, locatar, umanitar -, nu e vorba numai despre biserici, pentru care trebuie găsită o soluție. Eu am spus că ar fi bine ca toate lucrurile acestea, la care organele statului n-au avut nimic de obiectat atunci când s-au ridicat, să poată fi băgate în legalitate. Că se începe de la biserici, foarte bine!”, a spus Florea. 

Întrebat despre cazurile în care lăcașurile de cult au avut autorizație de construcție, dar nu au respectat-o, deputatul a spus că vina o poartă mai degrabă instituțiile statului. 

Există Inspectoratul de Stat în Construcții, există Poliția Locală, există Direcțiile de Urbanism din primării, există multe alte instituții ale statului care au atribuții în domeniu. Dacă n-ai văzut când s-au făcut, vezi după ce e gata?

Daniel Florea, deputat PSD:

Fostul edil al sectorului 5 a recunoscut că inițiativa a pornit de la cazul bisericii construite ilegal în Constanța: „Pentru că acea biserică – și am înțeles că ar fi trei în Constanța în situația asta – n-a fost ridicată peste noapte, iar organele statului n-au intervenit deloc. A pornit de la ea, dar problema urbanismului în România este mult mai complexă”.

Cazul „bisericii de pe trotuar”

În februarie, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, i-a solicitat arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, să pună în aplicare decizia instanţei judecătoreşti privind demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii, construită fără autorizație și pe care constănțenii o numesc „biserica de pe trotuar”. 

ÎPS Teodosie s-a opus, iar săptămâna trecută, Parohia Izvorul Tămăduirii din Constanța, de care aparține biserica, a obținut în instanță suspendarea deciziei de demolare. 

Foto: Pagina de Facebook George Simion

 
 

Urmărește-ne pe Google News