Potrivit Constituției, „poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor” și este nevoie de „votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor pentru ca președintele să fie suspendar și să fie demarat un referendum de suspendare”.

„Anunțăm astăzi inițierea procedurilor pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea semnăturilor în rândul parlamentarilor. Ne-au promis mai mulți parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare. Vom apela la sutele de mii de români care ne contactează pe internet, vin la birourile parlamentare și ne roagă să-l dăm jos pe Iohannis”, a declarat George Simion.

AUR îi impută președintelui că a propus doi prim-miniștri care nu au întrunit o majoritate în Parlament. Guvernul Ciucă încă nu a ajuns la votul Parlamentului, fiind programat miercuri.

„Au existat două nominalizări pentru funcția de prim-ministru care nu au întrunit o majoritate parlamentară. Conform Constituției, pe care Klaus Iohannis pe toată durata mandatului a călcat-o în picioare, trebuie să ajungem la anticipate. Pentru a economisi banii și nervii românilor, odată cu aceste alegeri anticipate mergem și la referendum pentru demiterea președintelui. Vom merge către români și îi vom ruga să semneze. AUR va strânge semnături în fiecare localitate din țară și diaspora”, a mai spus liderul AUR.

Constituția nu îl obligă pe președinte să dizolve Parlamentul și să declanșeze anticipate după ce două propuneri de premier nu obțin votul. „Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, prevede legea fundamentală. Mai exact, Klaus Iohannis „poate”, dar nu este obligat. Prin urmare poate face și a treia desemnare de prim-ministru.

Alegerile anticipate și referendumul pentru suspendarea președintelui nu pot fi organizate în același timp. Potrivit Constituției, un parlament dizolvat nu poate suspenda președintele. În chip similar, președintele suspendat nu poate dizolva parlamentul. Prin urmare solicitarea AUR este imposibil constituțional de pus în practică.

George Simion a cerut sprijinul celorlalte formațiuni pentru a putea strânge numărul de semnături necesare inițierii procedurii.

„Sperăm că și celelalte partide nu se vor lăsa intimidate și vor achiesa la acest demers pentru ca postul de la Palatul Cotroceni să devină cât mai repede vacant. Invităm toate formațiunile, atât politice, cât și civice, să se alăture acestui demers”, a declarat copreședintele AUR.

Cum se declanșează suspendarea președintelui

Sunt necesare 156 de semnături de parlamentari pentru a întruni pragul de o treime necesar pentru inițierea procedurii de suspendare. AUR are doar 43 de deputați și senatori.

„În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută” prevede Constituția.

Dacă se vor strânge voturile necesare pentru suspendarea președintelui, „în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui”. Referendumul este declarat valid dacă se întrunește pragul de 30% prezență la vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

 
 

Urmărește-ne pe Google News