AUR a transmis miercuri, 5 octombrie, că a depus la Senat o propunere legislativă care modifică Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, prevăzându-se reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar.
„În perioada interbelică, purtarea uniformei şcolare era un motiv de mândrie pentru elevii români, datorită sentimentului de apartenenţă la o comunitate prestigioasă de tineri studioşi. Acestui sentiment i se răspundea, din partea societăţii, cu respect şi admiraţie. Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor şcolare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mândrie şi de apartenenţă la o comunitate studioasă s-au degradat în timp, astfel că, la sfârşitul anilor ‘80, elevii aveau o atitudine ostilă faţă de uniformă şi conformism”, susține AUR.
Parlamentarii formațiunii au dat exemplul unui studiu american, potrivit căruia 83% dintre profesorii chestionați consideră că o uniformă şcolară bine aleasă poate preveni comportamentul de excludere şi de luare în derâdere a cuiva pe tema înfăţişării sau a situaţiei economice.
Potrivit iniţiatorilor, „purtarea uniformei elimină stresul copiilor (dar şi al părinţilor) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum şi a tentaţiei de a purta la şcoală o vestimentaţie excentrică, din tendinţa specifică vârstei de a epata în faţă colegilor sau de a se impune în faţa acestora”.
Parlamentarii au argumentat prin faptul că „cel puţin la nivel vestimentar, pe durata orelor de şcoală, toţi elevii sunt egali”.
„O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”, a mai transmis AUR.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
KarlMariavonWeber • 06.10.2022, 17:18
Daca sunt impuse prin lege trebuie facute pe banii statului pentru ca invatamantul este obligatoriu si gratuit prin consitutie. Dar si in cazul acesta, trebuie facute unele de calitate ca sa starneasca sentimentele acelea nobile de care vorbeste. Altfel o sa starneasca scârbă, ca in comunism. Trebuie mai multe uniforme: adaptate sezonului, momentului zilei si activitatii desfasurate. Trebuie mai multe de acelasi tip ca sa poti sa le ciclezi pe masura ce le bagi la spalat/curățat. Si trebuie schimbate macar o data pe an scolar pentru ca copiii cresc repede. In total eu zic ca trebuie macar 1500 de euro per elev per an pentru o garderoba de uniforme in care elevul sa se simta confortabil si care intr-adevar sa ii stârneasca mandria, iar din partea societatii admiratie. Tov. Simion se uita la filme britanice si americane si vede uniforme, dar nu analizeaza atent sa vada ca e vorba de scolile private unde isi trimit copiii familiile instarite care nu isi pun problema de cateva mii de euro pentru uniforme. Daca faci o improvizatie ca pe vremea comunismului starnesti numai repulsie faţă de şcoală. Mai multa decat este deja... Decat asa, mai bine ii lasi sa se imbrace cu ce isi permit de la siendei si haşenem.
ivryernest • 05.10.2022, 12:21
Parlamentul României, sau Senatul, sau Guvernul, ce știu eu ? ar trebui să voteze de urgență pentru a impune schimbarea numelui acestei formațiuni politice (AUR) care, — sunt absolut convins, — și-a ales acest nume pentru a crea un sentiment pozitiv, eventual chiar de apartenență, în rândul populației României. Este vorba de o strategie politică ieftină, dar care totuși dă rezultate. În mod asemănător, se folosesc diferite procedee în reclamele comerciale și în sloganurile partidelor. Cuvinte ca "popular", "național", "democrat", etc., etc., sunt menite să creeze sentimente de încredere, de speranță... Psihologii specialiști în comportamentele mediilor au analizat de mult acest fenomen.