AUR a transmis miercuri, 5 octombrie, că a depus la Senat o propunere legislativă care modifică Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, prevăzându-se reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar.
„În perioada interbelică, purtarea uniformei şcolare era un motiv de mândrie pentru elevii români, datorită sentimentului de apartenenţă la o comunitate prestigioasă de tineri studioşi. Acestui sentiment i se răspundea, din partea societăţii, cu respect şi admiraţie. Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor şcolare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mândrie şi de apartenenţă la o comunitate studioasă s-au degradat în timp, astfel că, la sfârşitul anilor ‘80, elevii aveau o atitudine ostilă faţă de uniformă şi conformism”, susține AUR.
Parlamentarii formațiunii au dat exemplul unui studiu american, potrivit căruia 83% dintre profesorii chestionați consideră că o uniformă şcolară bine aleasă poate preveni comportamentul de excludere şi de luare în derâdere a cuiva pe tema înfăţişării sau a situaţiei economice.
Potrivit iniţiatorilor, „purtarea uniformei elimină stresul copiilor (dar şi al părinţilor) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum şi a tentaţiei de a purta la şcoală o vestimentaţie excentrică, din tendinţa specifică vârstei de a epata în faţă colegilor sau de a se impune în faţa acestora”.
Parlamentarii au argumentat prin faptul că „cel puţin la nivel vestimentar, pe durata orelor de şcoală, toţi elevii sunt egali”.
„O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”, a mai transmis AUR.