„Aceste rezultate sunt foarte clare, se poate trage ușor concluzia privind impactul sau lipsa impactului folosirii temei Schengen în acest context electoral. De aici înainte este important să continuăm dialogul constructiv pe care l-am declanșat cu Austria și să continuăm toate demersurile făcute”, a afirmat oficialul, subliind că nu este cutumiar să comenteze rezultatul lor din funcția pe care o ocupă.

El a subliniat că România a făcut toate demersurile pentru a îndeplini condițiile de aderare la zona Schengen și a rezolva îngrijorările exprimate de Austria, iar acum autoritățile de la Viena trebuie să-și facă propria evaluare.

„Noi am făcut toate gesturile de deschidere pentru dialog constructiv. Am arătat foarte clar că poziția României este una de susținere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale UE, care să combată migrația ilegală și să facă frontierele mai sigure, chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, în special migrația ilegală din Austria, și extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria”, a precizat oficialul.

În acest sens, el a subliniat că a discutat cu omologii săi și a primit reconfirmarea susținerii pentru aderarea României la Schengen din partea a 15 state din 23 care votează în Consiliul JAI. Printre acestea se numără și Olanda, care a votat în 8 decembrie împotriva aderării României și Bulgariei, precizând că votul împotriva este unul acordat strict Sofiei.

„Eu cred că declarațiile făcute de colegul meu olandez vineri la București sunt o reconfirmare a sprijinului puternic pe care Olanda îl oferă pentru aderarea României la Schengen. Olanda susține în mod ferm și activ aderarea.

În ciuda nemulțumirilor exprimate de Olanda privind Bulgaria, Aurescu nu susține o decuplare a României de Bulgaria în procesul de aderare.

„Noi lucrăm împreună cu Bulgaria pentru acest obiect. Bulgaria a făcut eforturi deosebite, a îndeplinit foarte multe din condițiile necesare pentru aderare. Misiunile de evaluare au arătat, prin rapoartele întocmite de experții europeni, că și România și Bulgaria îndeplinesc condițiile pentru aderare. Trebuie ca Bulgaria să discute cu Olanda pentru că sunt acolo anumite rezerve prin condițiile pe care trebuie să le îndeplinească”, a precizat el.

Pe 8 decembrie, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI desfășurat la Bruxelles. Un vot împotrivă a venit și din partea Olandei, care anunțase că aceasta va fi poziția sa, însă nu pentru a bloca România, ci pentru a se opune aderării Bulgariei.

Autoritățile române speră că poziția cancelarului Karl Nehammer se va schimba după alegerile regionale care au avut loc duminică. Partidul Popular Austriac (OVP), condus de cancelarul Karl Nehammer, a obținut 39,7% din voturi. Pe locul doi se situează formațiunea de extremă-dreaptă FPO, cu 25,4% din voturi, iar pe trei se află social-democrații SPO, cu 20,7%. OVP pierde astfel majoritatea parlamentară, fiind nevoit să caute o alianță – pentru prima dată în ultimele două decenii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News