„Sigur că ele trebuie să fie luate în serios (….) Vin din partea unui stat aflat în conflict și care, în momentul ăsta, este în defensivă. Contraofensivele ucrainene au pus cumva într-o situație delicată atât forțele armate ruse, cât și conducerea Federației Ruse. Și atunci, la momentul sfârșitului de septembrie, în acest an, conducerea Rusiei a considerat că trebuie să facă ceva pentru a prelua inițiativa sau, măcar, să dea impresia că preia inițiativa în acest conflict”, a declarat Bogan Aurescu, întrebat despre retorica Moscovei privind amenințarea nucleară, potrivit unui transcript pus la dispoziție de MAE.
Doar că în acest moment al războiului, „nu sunt elemente concrete în teren, din partea unităților specializate ale armatei ruse, care să indice o astfel de intenție”, a insistat ministrul.
„Cu toate acestea, trebuie să fim foarte atenți în continuare, pentru că, repet, chiar și dacă procentual, să spunem, această amenințare este redusă ca probabilitate de a fi pusă în practică, totuși, amenințarea cu folosirea armelor nucleare este un lucru foarte serios”, a mai precizat Bogdan Aurescu.
Ministrul de externe a evitat să facă o evaluare personală a modulă în care se poate termina războiul din Ucraina, dar a spus că, la momentul actual, „șanse reale la negocieri adevărate sunt foarte mici”. „Eu nu cred că Federația Rusă dorește în mod real în acest moment să ajungă la o pace cu Ucraina”.
„În același timp, Ucraina nu va dori să încheie o pace cu Federația Rusă până când nu își va elibera teritoriile. Aceasta este o linie roșie pentru Ucraina și depinde de Ucraina să decidă momentul la care va dori să înceapă o negociere de pace. Iar sustenabilitatea acestui proces de negociere, în primul rând, și apoi sustenabilitatea rezultatului acestor negocieri, în mod clar nu va depinde doar de cele două părți implicate. Pentru că, până la urmă, războiul ăsta este un război împotriva securității europene, a securității euroatlantice, deci ne interesează pe toți”, a precizat ministrul.
Tot sâmbătă, MAE a fost nevoit să iasă din nou public pentru a respinge declarațiile lui Putin „care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina” și pentru a reitera susținerea pentru integritatea teritorială a Rusiei.