Într-un articol scris pe site-ul contributors.ro, profesorul universitar și consilierul prezidențial pentru politică externă scrie că respectul pentru dreptul internațional și predictibilitatea pozițiilor României de-a lungul timpului, aceste constante esențiale și apreciate de partenerii noștri externi au fost puse la încercare prin modul în care a fost abordată problema mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim”.
„O eventuală decizie de relocare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o temă de politică externă deosebit de sensibilă şi complexă, cu implicaţii politice şi de securitate ample pe plan extern. Pentru că o astfel de decizie depinde de statutul Ierusalimului, care este doar o componentă – este adevărat, centrală – a unui dosar complicat, mult mai amplu, ce face obiectul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. O astfel de decizie nu se poate lua pripit, discreţionar, fără un proces riguros de analiză, în care să fie implicate în prealabil toate instituţiile relevante, mai ales Preşedintele României, care, din punct de vedere constituţional, este factorul care decide liniile directoare ale politicii externe a României”, a scris Aurescu.
Acesta susține că ”Este esențial ca poziționarea României, care a fost până acum stabilită în parametri clari, să rămână echilibrată și echidistantă. Încă o dată, vorbim despre o decizie deosebit de sensibilă politic, care nu poate fi luată fără să fie fundamentată solid, în concordanță cu interesele statului român în relațiile cu toți actorii externi implicați”.
Consilierul prezidențial vorbește și despre necesitatea ca deciziile luate de țara noastră să fie în conformitate cu dreptul internațional, Carta ONU și rezoluțiile Adunării Generale ONU și ale Consiliului de Securitate ONU și cu poziția Uniunii Europene privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu.
„Până acum, poziţia de principiu a României a fost de respectare a dreptului internaţional în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte problematica Procesului de Pace din Orientului Mijlociu, şi, pe această bază – dar şi având în vedere contextul politic foarte sensibil şi interesele divergente ale părţilor, cuplate cu complexitatea deosebită a dosarului – poziţia tradiţională a României a fost extrem de echilibrată şi atent calibrată”, a mai scris Aurescu, fost ministru de Externe.
Bogdan Aurescu este profesor universitar dr. la Facultatea de Drept a Universității din București, membru al Comisiei de Drept Internațional a ONU, fost ministru al afacerilor externe al României în perioada 2014-2015 și, în prezent, consilier prezidențial pentru politică externă.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim se află într-un proces de analiză și evaluare. MAE anunță că vor fi consultate toate instituțiile implicate în acest proces şi evită să folosească termeni categorici cu privirea la decizia Executivului de mutare a reprezentantei diplomatice din Israel.
Guvernul a decis, pe ascuns, mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim; Anunțul a fost făcut, joi seară, de liderul PSD Liviu Dragnea, al Antena 3. Un astfel de document nu s-a aflat, miercuri, nici pe ordinea de zi oficială a ședinței de Guvern și nici pe cea suplimentară.
Citește și: Avicii a murit la 28 de ani. DJ-ul suedez a fost găsit mort în Oman