„Avem un nou guvern la Chişinău, un guvern profund dedicat reformelor şi integrării europene a ţării. În acelaşi timp am văzut, cum a spus preşedinta Republicii Moldova, dezvăluirea planurilor pentru destabilizarea ţării de către Rusia. Cred că este extrem de important ca Uniunea Europeană să transmită azi, prin intermediul miniştrilor de Externe, un puternic mesaj de susţinere pentru rezilienţa şi securitatea Republicii Moldova”, a declarat Bogdan Aurescu.

În acest context, el a subliniat că va propune omologilor săi din UE „spre reflectare şi analiză juridică propunerea de a crea un regim separat de sancţiuni, pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituţionale şi a statului de drept”.

„În acelaşi timp, cred că este foarte important ca astăzi Consiliul să transmită susţinerea fermă în ceea ce priveşte înfiinţarea unei noi misiuni civile în Republica Moldova, în continuarea ajutorului privind interconectivitatea legat de reţelele de electricitate, cu UE, prin România, în acelaşi timp privind susţinerea perspectivei integrării europene a Republicii Moldova”, a spus Bogdan Aurescu.

Declarațiile vin în contextul în care, în urmă cu o săptămână, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că plănuieşte o lovitură de stat cu ajutorul unor cetăţeni instruiţi militar din Belarus, Serbia şi Muntenegru, care ar urma să desfăşoare acţiuni violente deghizate în proteste în Republica Moldova.

Planurile au fost confirmate și de Serviciile de Securitate de la Chișinău: urmează acțiuni puse la cale de diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care, „prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții”, vor să „forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News