Fenomenul uimitor a „aprins cerul”, fiind văzut din mai multe părți ale țării. Locuitori din județele Sălaj, Cluj și Timiș au publicat imaginile surprinse pe Facebook.
Aurorele boreale se formează în urma interacțiunii dintre particulele încărcate de la Soare și gazele din atmosfera Pământului, azotul și oxigenul. Culorile variază de la verde la roz și stacojiu. Atomii de oxigen strălucesc în verde, în vreme ce cei de azot emit violet, albastru și roz.
Particulele energetice pot părăsi Soarele în urma unor erupții cunoscute sub numele de ejecții de masă coronală și erupții solare. Fenomenul nu a fost vizibil doar în România, ci și în Marea Britanie, conform The Sun.
Amazing aurora over Stonehenge last night 🤩❤️💚
Photo credit Nick Bull 🙏#aurora #auroraborealis #northernlights #beautiful #night #october #autumn #SolarMaximum pic.twitter.com/ax2GLVSq5f
— Stonehenge U.K (@ST0NEHENGE) October 7, 2024
Aurora a putut fi văzută, de asemenea, și în alte colțuri ale țării, potrivit sursei citate. Spre exemplu, oamenii au putut vedea fenomenul în apropiere de Inverness și Edinburghului, Scoția.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro