„Suntem umăr la umăr cu Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ilegale a Rusiei”, a declarat ministrul australian al Apărării, Pat Conroy.

Echipate cu un tun de 120 de milimetri, aceste tancuri de 60 de tone au fost construite între anii 1985 şi 1993 şi au fost recondiţionate înainte de achiziţionarea lor de Canberra, la mijlocul anilor 2000.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat iniţiativa pe reţeaua X şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Australia.

„Sunt recunoscător în special pentru decizia curajoasă a Australiei de a furniza 49 de tancuri M1A1 Abrams pentru apărarea noastră împotriva agresiunii ruse. Australia rămâne partenerul nostru de încredere în apărarea libertății, democrației, vieții umane și securității globale”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, joi, pe platforma de socializare X.

Ucraina a făcut mai multe solicitări ca Australia să doneze echipament militar vechi.

În septembrie 2023, Ucraina a primit primul său lot de tancuri Abrams M1A1 folosite, livrate de Statele Unite. O parte a flotei australiene este destinată ca stoc de piese de schimb, a spus acesta.

La începutul acestui an, Canberra a anunţat că nu va da curs solicitării Kievului de a-i furniza elicoptere vechi Taipan MRH90, argumentând că acestea nu mai sunt apte de zbor.

Australia nu este în mod oficial unul dintre cei 32 de membri ai Alianţei atlantice, dar este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai acesteia.

Urmărește-ne pe Google News