Rezultatele secvențierii arată că varianta Omicron a ajuns și în Australia. Autoritățile sanitare din statul New South Wales au confirmat că două persoane întoarse din sudul Africii, sâmbătă seara, au fost testate pozitiv cu COVID-19, iar varianta detectată este Omicron. Ambele cazuri sunt asimptomatice, călătorii sunt vaccinați cu schema completă și au fost izolați în unități sanitare speciale.
Cei doi pasageri se numărau printre cei 14 oameni care au ajuns sâmbătă seară la Sydney venind din sudul Africii. Ceilalți 12 au fost plasați în carantină, iar aproximativ alți 260 de pasageri și echipajul avionului sunt considerați contacte apropiate și au fost izolați.
Două cazuri suspecte în Danemarca
Și autoritățile din Danemarca au în analiză două cazuri potențiale de infectare cu tulpina Omicron. Este vorba despre persoane sosite din Africa de Sud.
„Autorităţile sanitare au o suspiciune rezonabilă că avem primele două cazuri ale noii variante Omicron în Danemarca”, a transmis ministrul Magnus Heunicke, printr-un comunicat de presă, adăugând că o confirmare va veni în câteva zile, după ce se va face secvențierea.
Varianta Omicron, confirmată în Cehia
Iar în Cehia, unde sâmbătă erau doar suspiciuni că tulpina a ajuns pe teritoriul țării, a venit între timp confirmarea. Reprezentanții unui spital din orașului nordic Liberec au anunțat un caz de infectare cu tulpina Omicron la o pacientă, potrivit The Guardian, care citează Televiziunea Cehă.
Anterior, prim-ministrul Andrej Babis precizase că femeia a fost în Namibia și s-a întors în Cehia prin Africa de Sud și Dubai. Ea a fost vaccinată și are simptome ușoare ale bolii.
„Având în vedere de unde a venit pacienta și toate circumstanțele, putem anunța că tulpina a fost confirmată”, a spus un purtător de cuvânt al spitalului.
Până acum, varianta Omicron, declarată „îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății, a fost confirmată în patru țări europene: Belgia, Germania, Marea Britanie și Italia. De asemenea, Olanda are cazuri suspecte și așteaptă rezultate secvențierilor.
Primele cazuri de contaminare au fost confirmate în Botswana și Africa de Sud. Între timp, tulpina a ajuns și în Israel, care își va închide granițele pentru toți străinii.
Până acum se știe că Omicron prezintă peste 30 de mutații care par periculoase, deoarece i-ar putea permite virusului să evite sistemul imunitar și să se transmită mai ușor. Urmează însă să fie făcute mai multe cercetări pentru a se stabili cât de mare este protecție oferită de vaccin în fața noii variante și dacă aceasta provoacă forme mai grave de COVID-19.
Foto: Hepta