Reciful se întinte pe circa 348.000 de kilometri pătrați, de-a lungul coastei australiene, și constituie cel mi mare ansamblu de corali de pe Pământ. Acesta s-a confruntat, în trecut, cu episoade grave de albire din cauza creșterii temperaturii apei.

Totodată, pe lângă creșterea temperaturii apei, Marea barieră de corali mai este amenințată și de activitățile industriale și agricule, precum și de o stea de mare invazivă, care devorează coralii.

Premierul australian Malcom Turnbull a spus că peste 500 de milioane de dolari australieni (echivalentul a 312 milioane de euro) vor fi deblocate pentru a ameliora calitatea apei, a lupta împotriva prădătorilor și a consolida măsurile de refacere, arată BBC.

”Este o investiţie foarte importantă, menită să protejeze reciful, să-i asigure viabilitatea şi cele 64.000 de locuri de muncă care depind de el”, a spus prim-ministrul.

Marea barieră de corali este una dintre principalele atracții turistice a australiei și aduce, anual, 6,4 milioane de dolari australieni la economia națională.

Vrem să asigurăm viitorul recifului spre beneficiul tuturor australienilor, în special al celor care îşi câştigă pâinea” în acest loc, a mai precizat Turnbull.

Șeful executivului de la Canberra a mai spus, fără a da detalii, că o parte dintre aceste fonduri vor servi luptei împotriva schimbărilor climatice.

Australia s-a angajat să-și reducă emisiile cu 26 până la 28% până în 2030, în comparație cu nivelurile din 2005.

Albirea Marii bariere de corali este un fenomen care se traduce prin decolorarea coralilor sub presiunea unor factori precum încălzirea climatică. Astfel, coralii spuși stresului expulzează algele cu care au o relație simbiotică și care le furnizează culoare și energie.


LIVE VIDEO/ Pentru toți cei care n-au reușit să ajungă la mare de 1 Mai! Libertatea vă arată LIVE, 24 de ore din 24, ce se întâmpă la Mamaia și în Vama Veche

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News