Este vorba despre un bărbat în vârstă de 30 de ani, care a sosit luni la Melbourne, a declarat departamentul de sănătate al statului Victoria.
Un al caz probabil a fost identificat în Sydney, la un bărbat care a călătorit recent în Europa.
Ambii au simptome specifice pentru variola maimuţei după ce s-au întors în Australia, au precizat responsabili din domeniul sănătăţii.
„Doar pentru a linişti comunitatea, nu este vorba de acelaşi mecanism de răspândire ca la COVID-19 sau la gripă, unde este mai rapid”, a declarat reporterilor şefa direcţiei sanitare din New South Wales, Kerry Chant.
Autorităţile sanitare canadiene au confirmat joi noapte primele două cazuri de variola maimuţei, ambele în oraşul Montreal, şi au precizat că alte 20 de cazuri sunt în prezent analizate, relatează EFE.
Este prima dată când această boală, provocată de un virus endemic din Africa Centrală şi Occidentală şi ale cărei cazuri izolate au fost detectate în trecut în Marea Britanie, SUA, Israel şi Singapore, este detectată şi în Canada.
La rândul său, Ministerul Sănătăţii din Quebec a ridicat la 20 numărul posibil de cazuri care sunt încă investigate.
Miercuri, autorităţile americane au detectat un prim caz de variola maimuţei la un adult din statul Massachusetts, care fusese recent la Montreal, unde mai sunt în cercetare 17 cazuri.
Cazuri de variola maimuţei au mai fost identificate şi în alte ţări non-endemice în ultimele săptămâni, între care Marea Britanie, Italia, Portugalia, Spania, Suedia.
Variola maimuţei este o infecție care apare mai ales în vestul şi centrul Africii, provocată de un virus similar cu cel care provoacă variola umană, doar că are forme ușoare.
Virusul a fost depistat pentru prima dată în Republica Democratică Congo în anii 70. În ultimul deceniu, cazurile din Africa de Vest au crescut.
Simptomele bolii sunt febra, durerile de cap şi erupţiile cutanate care încep pe faţă şi apoi se răspândesc pe restul corpului.
Experţii au explicat că transmiterea bolii se face prin contact apropiat şi prelungit cu fluidele corporale, picături de transpiraţie sau prin purtarea de îmbrăcăminte de la persoana contagiată.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!