Vaccinul Bacilului Calmette–Guérin (BCG), administrat în țările cu incidență mare a cazurilor de tuberculoză, a fost sugerat de cercetători care susțin că BCG poate combate coronavirusul COVID-19, pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar al organismului, notează Reuters.

Vaccinurile ajută organismul să combată virusurile și bolile prin întărirea sistemului imunitar și prin crearea de anticorpi pentru diverși patogeni, însă nu pot vindeca bolile.

Începând de săptămâna viitoare va începe studiul clinic organizat de autoritățile din Australia, iar rezultatele urmează să fie prezentate peste șase luni, a anunțat Murdoch Childrens Research Institute (MCRI) din Melbourne, citat de Reuters.

Vaccinul BCG, care are puține reacții adverse, va fi administrat la jumătate dintre participanții la studiu, iar celorlalți li se va administra placebo; starea lor de sănătate va fi monitorizată prin aplicație software descărcată pe smartphone.

Potrivit responsabilului de boli infecțioase din MCRI, Nigel Curtis, este prima dată când vaccinul este folosit în acest fel.

Totodată, oamenii de știință din Australia spun că studiul ar putea fi foarte util în condițiile în care va fi realizat în perioada în care în emisfera sudică a planetei este iarna, iar în Australia începe sezonul de gripă.

Astfel, spun ei, s-ar putea înregistra și o creștere a numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus COVID-19.

Potrivit cercetătorilor, obiectivul studiului este de a observa dacă o imunitate crescută ajută la limitarea sau eliminarea simptomelor, de obicei respiratorii, și la limitarea extinderii de coronavirus.

În Australia s-au raportat 13 decese și aproape 3.000 de cazuri de infecții, iar la nivel mondial sunt peste 500.000 de persoane infectate și peste 23.000 de morți, potrivit datelor worldometers.info.

 
 

Urmărește-ne pe Google News