Toți jucătorii și personalul de la turneu de tenis trebuie să fie vaccinați sau să aibă o scutire acordată de un grup de experți independenți. Organizatorii au spus că învingătorul de anul trecut nu a primit un tratament special, dar australienii, dintre care unii încă nu pot călători între state sau la nivel global, au criticat oficialii, politicienii și pe însuși Djokovic.
Șeful Australian Open, Craig Tiley, a declarat că 26 de sportivi au solicitat scutiri medicale și că „o mână” dintre ei le-au primit, conform liniilor directoare stabilite de autoritățile federale de reglementare. „Am făcut să fie foarte dificil pentru oricine solicită o cerere, astfel încât să ne asigurăm că este procesul corect și experții medicali se ocupă de asta în mod independent”, a spus el miercuri, pentru Channel 9.
Turneul începe la Melbourne pe 17 ianuarie, iar Djokovic a declarat marți pe Instagram: „Am petrecut timp fantastic cu cei dragi în timpul pauzei competiționale și astăzi mă îndrept spre Australia, cu scutire”.
El nu a vorbit acum despre vaccinare, dar a declarat public, în aprilie anul trecut: „Personal mă opun vaccinării și nu aș vrea să fiu obligat de cineva să fac un vaccin pentru a putea călători”.
Decizia de a-l primi la turneu nevaccinat este foarte controversată într-o țară care înregistrează pentru prima dată zeci de mii de cazuri de COVID, după ce a suportat unele dintre cele mai dure restricții din lume. Mulți au acuzat anterior guvernul că le permite celor bogați și faimoși să facă ce vor, în timp ce oamenii obișnuiți rămân separați de cei dragi bolnavi și pe moarte.
„Nu-mi pasă cât de bun este un tenismen. Dacă refuză să se vaccineze, nu ar trebui să i se permită să intre”, a scris marți pe Twitter medicul A&E Stephen Parnis. „Dacă această scutire este adevărată, trimite un mesaj îngrozitor pentru milioane de oameni care încearcă să reducă riscul #COVID19Aus pentru ei înșiși și pentru alții. #Vaccinarea arată respect, Novak”.
Jucătorul australian Alex de Minaur a declarat într-o conferință de presă: „Cred că este foarte interesant. Atât am de gând să spun”.
Britanicul Jamie Murray a adăugat: „Cred că dacă eu nu aș fi vaccinat, nu aș primi o scutire. Dar foarte bine pentru el că a fost autorizat să vină în Australia și să concureze”.
Cererile pentru scutiri medicale sunt evaluate anonim de două comisii separate, cu o boală cardiacă inflamatorie sau o altă afecțiune acută enumerată ca motive valabile pentru a putea intra în Australia fără vaccin. Dar este, de asemenea, posibil ca Djokovic să fi fost recent depistat pozitiv pentru virus, ceea ce i-ar permite să amâne administrarea vaccinului.
Ministrul guvernului de stat Victoria, Jaala Pulford, a recunoscut că decizia a fost „frustrantă și supărătoare”, dar a negat și că Djokovic a primit un tratament special. Atât ea, cât și Tiley l-au îndemnat pe Djokovic să ofere mai multe informații publicului. „Cu siguranță va fi util dacă Novak ar explica condițiile în care a solicitat o scutire și a primit scutirea, dar în cele din urmă depinde de el”, a spus Tiley.
În România, Cristian Tudor Popescu a avut o reacție critică la adresa lui Djokovic, despre care a spus că uman nu se poate compara cu rivalii lui Roger Federer și Rafael Nadal. „Nu doar nevaccinat, ci și antivaccinist”, a spus CTP.
„Motivul deciziei organizatorilor, la fel de evident: e vorba de Djoković, nr. 1 mondial și GOAT, în clipa de față. Un jucător mai puțin faimos nu beneficiază cu siguranță de un asemenea favor”, adaugă Cristian Tudor Popescu.