Proiectul de lege, care a fost anunţat în noiembrie pentru a impulsiona o campanie de vaccinare şovăielnică, a fost aprobat cu o largă majoritate (137 de voturi pentru, 33 împotrivă). Măsura va intra în vigoare pe 4 februarie.
„Vaccinarea este şansa pentru societatea noastră să atingă o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne limiteze”, a declarat cancelarul conservator Karl Nehammer în faţa presei, înaintea şedinţei din parlament, potrivit Agerpres.
În plus faţă de Verzi, partenerii de coaliţie ai conservatorilor, proiectul a fost susţinut şi de conducerea partidelor social-democrat şi liberal. Singura care s-a opus a fost extrema dreapta, în numele apărării libertăţilor individuale.
Liderul FPO (Partidul Libertăţii), Herbert Kickl, care se opune vehement vaccinurilor, a acuzat în timpul dezbaterilor „un proiect care deschide calea totalitarismului în Austria”.
„Nu avem majoritate astăzi în parlament, dar o avem în exterior”, a mai spus el, promiţând să sfideze legea.
Mulţi austrieci se opun noii legi şi protestează cu zecile de mii în fiecare weekend.
Guvernul insistă că obiectivul nu este de a impune nici vaccinarea cu forţa, nici sancţiuni financiare. Acestea vor putea ajunge la 600-3.600 de euro, dar vor fi ridicate dacă respectivul contravenient se va vaccina în termen de două săptămâni.
Există excepții pentru femeile însărcinate și persoanele care din motive medicale nu pot fi vaccinate sau care s-au vindecat de o infecție cu coronavirus în ultimele șase luni, potrivit The Guardian.
Votul de joi a venit în timp ce Austria a raportat un număr record de infectări, aproape 30.000. În jur de 72% din populaţie este vaccinată cu schema integrală, procent inferior celui din Franţa ori Spania.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, mai sunt de convins să se vaccineze un milion şi jumătate de adulţi. A fost anunţată şi o loterie cu premii pentru vaccinaţi.
Vaccinul obligatoriu împotriva Covid a fost introdus și în Ecuador, Tadjikistan, Turkmenistan, Indonezia și Micronezia.