Potrivit televiziunii austriece ORF, până în prezent sunt cunoscute șapte astfel de cazuri, dar se presupune că ar exista multe altele.

Gerd Pedarnig, unul dintre cei afectați de noile sancțiuni, a fost confirmat cu COVID-19 la sfârșitul lunii noiembrie și s-a izolat la domiciliu alături de iubita sa, care era sănătoasă. Ulterior, li s-a trimis amendă penală, cu toate că nimeni nu a fost vreodată la domiciliul lor pentru a verifica dacă respectă cerințele izolării, a mai relatat persoana în cauză.

De asemenea, mai multe persoane din landul austriac Kärnten au primit sancțiuni de la autoritățile regionale, deoarece, în ciuda infecției cu coronavirus, ele continuă să locuiască împreună cu partenerii lor, care sunt înregistrați în gospodăria comună.

Pedepse ilegale

Potrivit legii austriece în vigoare, la încălcarea interdicției de contact, amenda penală este de 300 de euro sau șase zile de închisoare, însă un avocat din districtul Hermagor este convins că pedepsele nu sunt legale.

„O condiție prealabilă pentru orice răspundere penală este un comportament alternativ legal. Trebuie să mă pot comporta în așa fel, încât să nu pot fi urmărit penal. Asta nu este posibil aici, pentru că, unde ar trebui să meargă partenera ? El nu o poate lăsa afară, iar ea nu poate merge la un hotel, căci acestea sunt închise”, a explicat Salberg, pentru ORF.

În plus, datele personale la care au acces autoritățile provin din urmărirea contactelor și, prin urmare, de la persoanele în cauză. Potrivit lui Salburg, aceasta implică faptul că acuzații, practic, depun mărturie împotriva lor înșiși și este neconstituțional.

Între timp, autoritățile federale și cele regionale se ceartă pe „cine este responsabil” pentru reglementări și amenzi.

Potrivit Ministerului Federal al Sănătății, administrațiile raională și de land sunt responsabile de implementarea măsurilor antipandemice. Liniile directoare reglementează în mod clar că, în cazul în care separarea în gospodăria comună nu este posibilă, carantina ar trebui extinsă la 14 zile și că este posibil ca autoritatea raională „să fi interpretat greșit ceva”.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News