Astfel, primele două condiții ale Austriei pentru ca Bucureștiul și Sofia să fie primite în spațiul aerian Schengen sunt creșterea operațiunilor Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) în Bulgaria și fonduri de la Comisia Europeană pentru o protecție robustă a frontierelor externe ale blocului comunitar.
De asemenea, Ministerul de Interne de la Viena a precizat, pentru agenția germană de presă DPA, că solicită intensificarea controalelor la frontierele terestre și ca România și Bulgaria să preia solicitanții de azil, în special pe cei din Afganistan și Siria.
La începutul lunii decembrie, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a propus ca în traficul aerian cu Bulgaria și România să se renunțe la frontierele Schengen în schimbul unor controale mai stricte la frontiere.
Intrarea în spațiul aerian Schengen înseamnă că pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele internaționale și pașapoartele vor fi verificate de către companiile aeriene la poartă, ca de obicei.
Ministerul austriac de Interne a mai subliniat joi că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea la spațiul terestru Schengen și, prin urmare, niciun termen-limită.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat, miercuri, că pe 23 decembrie a ajuns la un acord politic cu ministerele de resort din Austria și Bulgaria pentru intrarea în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând din martie 2024, în timp ce negocierile pentru aderarea terestră vor continua și pe parcursul anului viitor.
Austria s-a angajat să continue negocierile şi pentru deschiderea frontierelor terestre, anunță guvernul de la Sofia
Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a declarat joi că Austria s-a angajat să continue negocierile privind aderarea Bulgariei şi României la spaţiul fără frontiere Schengen şi cu frontierele terestre, notează Agerpres, citând agenţia bulgară de presă BTA.
După „negocieri complicate”, cele două ţări au ajuns la un acord de principiu cu Viena privind aderarea la Schengen pe cale aeriană şi maritimă pentru început, a precizat Denkov.
Aceste negocieri vor fi dublate de un sprijin substanţial din partea Comisiei Europene pentru a proteja frontierele externe ale UE cu Turcia şi Serbia, astfel încât să se reducă fluxul de migranţi ilegali în Europa, a adăugat şeful guvernului de la Sofia.
Foto: Profimedia Images