„Obiectivul este clar: vrem să dăm undă verde unei izolări la nivel naţional pentru persoanele nevaccinate”, a spus cancelarul austriac, în cadrul unei conferinţe de presă. El nu a precizat data intrării în vigoare a măsurii, care trebuie mai întâi să primească avizul parlamentului duminică. În acest timp, însă, landurile Austria Superioară (nord) şi Salzburg (vest), printre cele mai afectate de pandemie, au anunțat că vor introduce deja această măsură începând de luni.

Pentru ca aceste restricţii să se aplice în toată ţara, pe lângă votul parlamentului este nevoie şi de aprobarea tuturor guvernatorilor regionali, care se vor întruni la sfârşitul săptămânii.

Guvernul a fost reticent în a face un astfel de pas, a spus Schallenberg, dar nu a avut altă opţiune în faţa situaţiei care se deteriorează rapid: în prezent se înregistrează zilnic peste 10.000 de noi cazuri. Iniţiativa a atras critici din partea clasei politice, opoziţia social-democrată considerând-o drept „o recunoaştere a vinovăţiei guvernului în gestionarea pandemiei”.

Un alt anunţ făcut vineri de autorităţile austriece vizează vaccinarea personalului sanitar, care va deveni obligatorie.

Viena începe imunizarea copiilor de peste 5 ani

La rândul său, primarul Vienei, Michael Ludwig, a anunţat într-un comunicat noi măsuri „pentru a stopa dezvoltarea periculoasă” a virusului în capitală austriacă. Începând de luni, copiii cu vârsta de peste cinci ani vor putea fi vaccinaţi cu Pfizer-BioNTech la unul din centrele de vaccinare vieneze.

Aceasta este o decizie fără precedent în UE, iar Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu şi-a dat încă aprobarea. Cu toate acestea, ţările membre au dreptul de a folosi produse neautorizate pentru a răspunde unei urgenţe de „sănătate publică”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare.

Tot la Viena, pentru a merge la evenimente festive, culturale sau sportive cu o participare de peste 25 de persoane sau pentru a ieşi la cină, va fi necesară prezentarea unui test PCR pe lângă certificatul de vaccinare sau de vindecare. Guvernul a înăsprit deja măsurile săptămâna trecută, interzicând persoanelor nevaccinate accesul în restaurante, hoteluri şi saloane de coafură.

Aproximativ 65% din populaţie a primit cele două doze de vaccin în Austria, mai puţin decât media europeană de 67% şi foarte departe de ţări precum Spania (79%) sau Franţa (75%).

Urmărește-ne pe Google News