După ce Viena și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea celor două state la Schengen în consiliul JAI din 8 decembrie, oficialul spune că tema va fi repusă pe agendă abia după ce se vor lua măsurile necesare privind migrația și dreptul de azil.

„Extinderea spațiului Schengen este un lucru pe care dorim să îl discutăm în continuare, bineînțeles, în coordonare cu partenerii noștri Bulgaria și România, astfel încât să putem readuce acest lucru pe agendă atunci când se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, a declarat Karoline Edtstadler.

Subiectul va fi unul important pentru Suedia, statul care va prelua președinteția Consiliului UE după 1 ianuarie, spune oficialul austriac, în condițiile în care statul nordic este „o țară care a avut de suferit și s-a confruntat cu problema migrației”.

„Este nevoie de posibilitatea de a cere azil în țări terțe sigure. În plus, este nevoie de proiecte pilot pentru gestionarea rapidă a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE – și, desigur, de sprijin financiar pentru țările care se află geografic la frontiera externă”, își explică solicitările oficialul austriac.

Cu toate acestea, Viena nu va amâna decizia pe Schengen până când întregul pachet privind azilul nu va fi stabilit la nivelul UE cu toate actele juridice necesare, deoarece adoptarea lui va lua timp.

„Dar trebuie să mergem pas cu pas pe aceste etape și să stabilim un plan. Atunci poți să vorbești din nou despre problema extinderii spațiului Schengen pentru a include Bulgaria și România”, a spus Edtstadler.

Poziția guvernului condus de cancelarul conservator Karl Nehammer în 8 decembrie, când s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen, a fost criticată în mai multe ocazii în mass-media austriacă. Cu toate acestea, Nehammer și-a menținut poziția și a insistat că cele două state au probleme privind migrația. La Consiliul European, el a declarat că „20.000 dintre migranții sosiți în Austria au trecut prin România”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News