În schimbul unei relaxări a așa-numitului „Air Schengen”, Karner solicită o protecție mai strictă a frontierelor externe și terestre. Karner a justificat cererea de controale permanente la frontiere printr-o „problemă cu traficanţii”.

Karner a precizat că a prezentat Comisiei Europene „condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în „Air Schengen”.

Mai exact, ministrul austriac cere Comisiei „o triplare a numărului de poliţişti de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. Numai atunci ar fi de acord cu ridicarea limitelor privind traficul aerian, notează sursa citată.

„Acum este rândul Comisiei. Ideea este că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”, a spus Gerhard Karner, la Ö1.

În plus, Karner cere preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special din Afganistan și Siria, „cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă”. Din puțin peste 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, doar în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.

Aceasta este prima declarație oficială venită de la Viena după ce în weekend presa austriacă a scris despre o relaxare a veto-ului Austriei faţă de aderarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, cu ridicarea graniţelor ariene.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă seară, 9 decembrie, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Nu este clar deocamdată când ar putea fi luată această decizie, dar surse guvernamentale au precizat pentru Libertatea că s-ar putea întâmpla la consiliul extraordinar JAI din finalul acestei luni.

În spatele deciziei de aderare la „Air Schengen” s-ar afla SUA, după ce Gerhard Karner a purtat discuții „decisive” cu oficiali americani, potrivit presei austriece.

 
 

Urmărește-ne pe Google News