În articolul intitulat „Calea de ieşire a Austriei din dezastrul Schengen”, Grimm susține că schimbarea de opinie a lui Nehammer va avea loc înainte de finalul lunii februarie, mai ales din motive economice, jurnalistul invocând reacțiile anti-austriece generate în România de folosirea dreptului de veto.
„Între timp, aproape orice companie autohtonă (n.r. – austriacă) care generează venituri într-una dintre cele două țări sau, în general, în Europa Centrală și de Est, (…) ar fi trebuit să îi fi transmis un mesaj despre absurditatea acestui blocaj”, scrie Grimm.
„În România, veto-ul pe Schengen a stârnit un sentiment antiaustriac destul de aprins, dar a dat și impuls dezbaterii publice despre legăturile uneori dubioase dintre corporațiile austriece și politica românească”, amintește corespondentul „Die Presse”, ziar de limbă germană din Viena, fondat în 1848.
Un alt argument adus de jurnalist e reprezentat de problemele pe care le va avea Nehammer în a le explica cetăţenilor cum va fi menţinut modelul intern de prosperitate după ce fluxurile de gaz rusesc se vor opri complet, dacă Austria va continua să fie nepopulară pe principalele piețe de export.
Poziția guvernului condus de cancelarul conservator Karl Nehammer în 8 decembrie, când s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen, a fost criticată în mai multe ocazii în mass-media austriacă. Cu toate acestea, Nehammer și-a menținut poziția și a insistat că cele două state au probleme privind migrația. La Consiliul European, el a declarat că „20.000 dintre migranții sosiți în Austria au trecut prin România”.
vio64us • 22.12.2022, 18:16
Nici un politician roman nu a avut curiozitate sa afle ce nație au migranții ( cei20000) ? Afgani, sirieni sau mulți ucrainieni?
vasilelisav • 22.12.2022, 17:43
Austria e si ea cu gandul la refacerea imperiului austro-ungar! Credeti ca a uitat? De aceea e si de acord cu Putin, ar incepe si ea, dar nu are puterea rusului! A fost de acord cu Croatia, ca aceasta era in Austro -Ungaria! Sa le fie rusine!!!