Comisia a explicat că datele privind imunitatea şi siguranța sunt comparabile cu cele ale oamenilor mai tineri. De aceea, din cauza dimensiunii reduse a eşantionului în testele clinice, nu se poate confirma cu exactitate eficacitatea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani.

Totuşi, comisia semnalează că vaccinul AstraZeneca ar putea fi folosit și la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, asta în cazul în care ar exista unele probleme logistice care ar împiedica administrarea celorlalte două vaccinuri anti-COVID aprobate până în prezent – Pfizer/BioNtech şi Moderna.

Recomandarea Austriei în legătură cu vaccinul AstraZeneca vine după anunțuri asemănătoare făcute de autoritățile din Italia și Germania.

Agenţia italiană a medicamentelor (AIFA) a autorizat pe 30 ianuarie vaccinul AstraZeneca pentru toţi adulţii, dar a cerut prudență la folosirea acestuia pentru persoanele de peste 55 de ani, precizând că există „un grad de incertitudine” legat de eficienţa pentru oamenii de peste 55 de ani, pentru că această grupă de vârstă este „slab reprezentată” în teste.

Și în Germania, după un prim aviz, autoritatea pentru vaccinare a venit cu recomandarea de a nu se autoriza vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani, întrucât nu există suficiente date care să stabilească eficiența vaccinului pentru această categorie de vârstă.

Marea Britanie a început deja să administreze vaccinul de la AstraZeneca populației, iar evaluarea autorității sanitare britanice arată că serul oferă un răspuns imun bun în cazul persoanelor vârstnice, deşi în prezent există puţine date despre nivelul precis al protecţiei.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News