„După lungi negocieri cu Sofia și București, am ajuns la un compromis la sfârșitul anului trecut, dar încă nu știm cum va funcționa Schengen de la sfârșitul lunii martie. Orice altceva ar fi prematur și contraproductiv”, a explicat ministrul de interne de la Viena, aflat la Bruxelles pentru reuniunea miniștrilor de resort.
Comisia Europeană insistă ca Austria să renunțe la blocarea intrării Bulgariei și României în spațiul Schengen și pe cale terestră, a relatat sursa citată.
Bulgaria și România, în Schengen aerian și maritim din 31 martie
Consiliul Uniunii Europene a votat în seara de 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.
Austria a pus trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a imigranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Comisia Europeană a precizat atunci că discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua și că o decizie va fi luată într-un interval de timp rezonabil, iar surse guvernamentale au spus pentru Libertatea că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dan.reznic • 05.03.2024, 10:19
Nimic nou sub soare.......Austria ne-ar acapara resursele naturale precum face sugativa cu apa.
Realist2023 • 05.03.2024, 09:54
Ce sa vada pe granitele aeriene - ca doar migrantii nu trec fraudulos pe langa check-in la aeroport ....asta e politica iterna a dreptei austriece !
anonimus • 05.03.2024, 09:18
Nu doar ca nu se grabeste dar si se si inpotriveste aderarii Romaniei la zona Schengen...