„La ultimul Consiliu JAI, toate Statele Membre ale Uniunii Europene, exceptând Austria, s-au pronunțat pentru lărgirea spațiului Schengen, într-o discuție informală. Deci nu a fost o discuție care să aibă pe ordinea de zi propriu-zis subiectul extinderii, ci o evaluare, un barometru Schengen, cum s-a spus. În mod deschis, statele și-au manifestat acest sprijin pentru România”, a spus Cătălin Predoiu, potrivit transcriptului furnizat de MAI.

El a precizat că singura soluție viabilă este „dialogul diplomatic cu Austria” și că „aceasta e calea europeană, modul european de abordare, indiferent de ce diferențe de opinii sau interese există”.

„Chiar și Austria, în acest Consiliu JAI care s-a desfășurat recent, a exemplificat, e adevărat, mai departe, că dorește o reformare a spațiului Schengen, dar a indicat numai acesta ca fiind motivul pentru care nu acceptă o extindere a spațiului Schengen deocamdată pentru România și Bulgaria. Deci, cu alte cuvinte n-a mai pus în cauză România ca fiind motivul pentru care nu dorește să extindă spațiul Schengen datorită sau din cauza, mai bine spus, unor fenomene migraționiste care s-ar petrece inclusiv în țara noastră”, a mai spus ministrul despre Consiliul JAI care a avut loc pe 19 și 20 octombrie la Luxemburg.

Istoricul blocării României la Schengen

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie anul acesta că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda Consiliului JAI doar când vor exista indicii clare care să arate că există consens, pentru ca România să nu mai fie din nou refuzată de Austria.

Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus că Austria își menține poziția împotriva extinderii Spațiului Schengen.

Pe 15 septembrie, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie.

Pe 19 octombrie, Ministerul de Interne a anunțat că punerea pe ordinea de zi a JAI a extinderii spaţiului Schengen cu România trebuie făcută doar când va fi „securizat sprijinul tuturor statelor membre UE”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News