Protecţia minimă din Austria, un tip de venit lunar care este menit să garanteze un venit minim de bază, va rămâne la nivelul de 863 de euro. Valoarea sa va fi însă redusă cu 300 de euro în cazul străinilor care nu au cunoştinţe medii de limbă germană şi avansate de limba engleză, scrie Agerpres.
În ceea ce priveşte familiile mari care beneficiază de ajutoare sociale, cele nouă landuri din Austria au reguli diferite. Astfel, unele plătesc aceeaşi sumă pentru fiecare copil, în timp ce altele plătesc mai puţin începând cu al patrulea copil.
În viitor, familiile se vor confrunta cu unele reduceri pentru cel de al doilea copil, şi cu reduceri drastice începând cu al treilea copil.
Acest lucru va afecta în special familiile de migranţi, care au tendinţa de a avea mai mulţi copii decât cele austriece, notează DPA.
Cancelarul conservator Sebastian Kurz a explicat că scopul său este de a „combate imigraţia în sistemul nostru de protecţie socială”, dar şi de a oferi stimulente pentru a căuta de lucru.
Organizaţiile caritabile au criticat tratamentul diferit pentru străini şi familiile mai mari. „Cred că este periculos să întorci unele grupuri de oameni împotriva altora. Cei care iubesc Austria nu o divizează”, a spus Michael Landau, care conduce organizaţia catolică Caritas.
Guvernul de coaliţie dintre conservatori şi extrema dreaptă şi-a concentrat unele dintre politici asupra copiilor, potrivit DPA. Astfel, guvernul intenţionează să reducă alocaţiile pentru copiii din străinătate a căror părinţi lucrează în Austria şi să interzică vălul islamic în şcolile elementare şi centrele de zi.
În trecut, Kurz a mai pledat pentru reducerea beneficiilor pentru migranți. Legat de acest subiect numele românilor a fost frecvent invocat în ”scandalul alocațiilor”, un subiect care a indignat România. În 2015, Sebastian Kurz a vorbit despre copiii români, ai căror părinţi muncesc în Austria, pentru care statul austriac oferă lunar aproximativ 160 de euro, faţă de circa 20 de euro, cât e alocaţia oferită în ţara noastră. “Suma (din Austria – n.r.) aproape corespunde unui salariu din România”, a spus şeful diplomaţiei austriece.
Declaraţia oficialului de la Viena a stârnit indignare în România. “Am luat act cu surprindere şi dezamăgire de mesajul exprimat de către ministrul de externe austriac, cu privire la alocaţiile acordate copiilor români. Măsurile despre care vorbeşte ministrul Sebastian Kurz, şi care sper să fie doar un gând nefericit, sunt contrare principiilor fundamentale ale UE – principiul antidiscriminare şi cel privind libera circulaţie a persoanelor”, a reacționat atunci ministrul Muncii, Rovana Plumb.